Snart börjar det vara slut på politiska redaktörer som kan gå från så kallat oberoende svenska ledarsidor rakt in till Moderaternas kanslier.

Det började med Alice Teodorescu-Måwe, då politisk redaktör på Göteborgs-Posten, som förra mandatperioden skulle huvudsekretera Moderaternas nya idéprogram.

Efter regeringsskiftet var det Dagens Industris PM Nilsson som skulle närmare Ulf Kristersson och bli statssekreterare.

På grund av ål blev PM Nilssons karriär vid Kristerssons sida dock kort, så nu senast kom nyheten att Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen, tar platsen Nilsson lämnat tom.

Nära band

De nära banden mellan högerns ledarsidor och Moderaterna ser vid det här laget ganska anmärkningsvärda ut, frågan är om de är förvånande.

Tillsammans har Teodorescu-Måwe, PM Nilsson och Anna Dahlberg mer än några andra svenska skribenter lobbat för regeringsbildningen som den ser ut nu. Att normalisera Sverigedemokraterna och skapa vad som blev Tidöavtalet har varit A och O för att förstå samtligas linjer.

Alla tre har fungerat som Moderaternas främsta tankesmedja i opposition, där de flesta gränser kan och bör testas.

Dahlberg var till exempel snabb med att rekrytera in Hanif Bali, inklusive clownskorna och twitterföljet, som skribent efter att han lämnade riksdagen. Expressens ledarsida har under Dahlberg även blivit Sverigebäst på frågesporten ”är inte även detta mångfaldens fel?”.

Ett gott exempel är när Linda Jerneck i höstas tänkte högt om huruvida spionhärvan med de två iranska bröderna Payam och Peyman Kia egentligen inte berodde på.. kvotering.

Kan stoppa marknadsskolan

Dahlberg och Expressens ledarsida har samtidigt varit en tydlig högerröst i en av samtidens mest trängande frågor när det kommer till bildning och jämlikhet, nämligen friskolorna.

Man har krävt insyn och offentlighetsprincip, sänka skolpengen för friskolor och införa en kommunal vetorätt för friskoleetableringar. Allt det mycket goda krav.

Därtill har Expressens ledarsida under Dahlbergs ledning konsekvent vägrat att bli lurade av marknadsskolemiljardärernas fluffiga talepunkter. Det är mer än vad man kan säga om Moderaterna.

Här hoppas vi naturligtvis att Anna Dahlberg kan göra lite nytta i det Tidölag hon själv varit med att skapa. Allra helst hitta öppningar för samtal bortom den.

Det finns nämligen minst tre partier i riksdagen som i mycket håller med Anna Dahlberg om marknadsskolan. Inget av dem sitter i denna regering.

Dahlberg är ett proffs i kommunikation och strategi, det kan man inte förneka om man följt Expressens ledarsida de senaste åren. Hon blir sannolikt långvarig på Regeringskansliet.

Om inte får Ulf Kristersson börja rekrytera från Dagens Nyheter.