Valet 2026 avgörs sannolikt av vem som klarar av att presentera trovärdiga svar på hur svensk ekonomi kan hamna på rätt köl igen.

Att förlita sig på högerregeringens tafatthet räcker inte, socialdemokratin måste höja ambitionen för såväl reformer som finansiering för att vinna fler människors förtroende.

Under månaden som gått har varningsklockorna ringt allt högre och det är tydligt att svensk ekonomi är under hård press.

Ojämlikheten ökar

Bakom inflationssiffror och sjunkande produktion finns människor som får allt svårare att få ekonomin att gå ihop, som förlorar jobbet och som drabbas när bostadsbyggandet tvärnitar. Detta sker i ett land där ojämlikheten ökat lavinartat och där stora grupper inte har fått det materiellt bättre på över 15 år.

Tankesmedjan Katalys slog häromveckan larm om att Sverige uppvisar en närmast patologisk handfallenhet inför den ekonomiska krisen och att svensk ekonomi är på väg att bli Europas sjuke man. 

För vad gör egentligen högerregeringen i detta läge? Jo, bakom budgettabellernas svårtydda ridå framträder en regering som stramar åt finanspolitiken, stoppar investeringar för framtiden, sänker skatten för höginkomsttagare och skär ned på svensk välfärd. 

”Ledande politiker saknar idéer”

Utåt säger regeringsföreträdare att medborgarna själva ska ta ansvar för landets ekonomi genom att köpa billigare mat. Ett genomskinligt försök att maskera att politikerna som nu leder landet helt saknar idéer.

I det läget är det inte konstigt att Socialdemokraterna belönas i dagsopinionen. De förslag Socialdemokraterna lägger fram om att förlänga det höjda bostadstillägget för barnfamiljer, liksom om att att sätta press för att livsmedelskedjor och banker ska sänka sina marginaler, är absolut nödvändiga i den kostnadskris Sverige står inför.

Ska Socialdemokratin vinna tillbaka regeringsmakten räcker det dock inte att bara vara bättre än den mest högerkonservativa regeringen i modern tid. Vi måste visa väljarna att Socialdemokraterna också har ett trovärdigt svar på hur svensk ekonomi som helhet kan skapa och fördela välstånd rättvist igen.

S har alla förutsättningar att lyckas

Socialdemokraterna har alla förutsättningar att lyckas. Vid S-kongressen 2021 fastslogs att Socialdemokraterna är öppna för lånefinansiering av infrastrukturinvesteringar med stor klimatnytta, samtidigt som vi ska föra en aktiv skattepolitik och införa vässade verktyg för aktiv näringspolitik.

Nu handlar det om att omvandla dessa skrivningar till praktisk verklighet.

Så får vi råd med de reformer som samhällsmedborgarna efterfrågar, det ekonomiska läget kräver och som socialdemokrater i hela landet längtar efter.

För oss i S-föreningen Reformisterna skulle det handla om:

  • Stora resurstillskott till välfärden och genom indexering säkra upp att statens finansiering av skola, vård och omsorg inte urholkas över tid
  • Skarpa sociala reformer såsom en tandvårdsreform och en sjukförsäkring som fungerar på riktigt
  • En bostadspolitik som energieffektiviserar Sverige och bygger bort bostadsbristen
  • En Grön Ny Giv som ser till att Sverige på ett rättvist sätt tar sitt globala klimatansvar och samtidigt driver en näringspolitik för full sysselsättning med gröna, välbetalda och samhällsnyttiga jobb i hela landet.

Dessa punkter och många fler går att läsa om i Reformisternas reformprogram, antaget av medlemmarna på föreningens årsmöte.

Vi menar att reformprogrammet innehåller de svar vi socialdemokrater behöver för att vinna nästa val, och därefter, för att på allvar ta itu med våra stora samhällsutmaningar. Vi vet att ett bättre Sverige är möjligt.

Vi vet också att vägen dit börjar med en starkare och mer handlingskraftig socialdemokrati. Vi lovar att fortsätta kämpa tills det blir verklighet.