Ebba Busch är inte bara energi- och näringsminister. Hon är också chef för klimat- och näringslivsdepartementet, också känt som KN eller superdepartementet.

Superdepartementet fungerar så super att tre av varandra oberoende tjänstemän nu hört av sig till Dagens Nyheter för att berätta hur bedrövligt allt är.

Ebba Busch och hennes handgångna har nämligen förargat de opolitiska tjänstemännen på superdepartementet på många olika sätt.

Dels genom att låtas att vallöftet om elstöd till jul inte var ett vallöfte, dels genom att låta SD kommunicera att även norra Sverige skulle få elstöd – innan någon berättat det för Regeringskansliets jurister och experter.

– De beter sig som om de fortfarande satt i opposition och kan gå ut med förslag till höger och vänster. Det går inte att agera så när man har makten, innan man tar beslut behöver man ta fram underlag. Men de diskuterar inte med oss, säger en källa till DN.

Vi går miste om miljarder

Så långt ilskan hos de oförvitliga tjänstemännen i Regeringskansliet. Men Ebba Buschs clownerier retar förstås långt fler.

DN berättar också att Sverige som enda land i EU valt att inte omfördela de stora övervinsterna hos kärnkraftsbolag och vindkraftsproducenter.

Det här intäktstaket – som skulle ha varit på plats 1 december, enligt ett EU-direktiv – hade kunnat ge staten förstärkningar på uppemot 10 miljarder kronor. Pengarna skulle sedan kunnat delas ut till svenskar som drunknar i elräkningar.

Så blir det inte. Regeringen och superdepartementet har slarvat bort hela frågan och svenska elkunder går miste om miljarder. Elbolagen tackar och tar emot.

Att just omfördelning av elbolagens övervinster för att rädda barnfamiljer och pensionärer var ett vallöfte från Ebba Busch gör förstås saken än mer delikat.

Sverige har inte gjort ett skit

Det var förstås inte så här superdepartementets chef tänkte sig att 20 februari skulle bli. Det är ju i dag som det elbidrag som skulle rädda julen 2022 börjar betalas ut. Var är folkets jubel?

Här kan man stanna upp och beakta att EU-kommissionen redan i oktober 2021 skickade ut en lista med förslag på åtgärder för EU-länderna att använda sig av för att hjälpa människor som har svårt att betala elräkningen.

Alla länder tog intryck.

Irlands regering bestämde samma månad om rejäla energiskatterabatter. I somras fick Danmarks mest utsatta medborgare fem miljarder att dela på.

Nederländerna frös elpriset i januari 2022 och sänkte energiskatten för hela året. I samma veva började Finland ge elrabatter och i september halverade man energimomsen.

Sverige har – tills i dag – inte gjort ett skit.

Men vi har i alla fall ett superdepartement!