Minutstyrning kan vara på väg bort i hårt pressad hemtjänst i Kalix
Kalix kommun kan få över en miljon i vite om inte arbetsmiljön i hemtjänsten förbättras inom kort. ”Vi fasar för en ännu värre sommar”, säger ändå skyddsombudet Katarina Stenman.
– Jag har jobbat i trettio år i hemtjänsten och så här illa har det aldrig varit, sa undersköterskan och skyddsombudet Katarina Stenman i Kalix till Arbetet i våras.
Då hade hon och andra skyddsombud nyligen begärt Arbetsmiljöverkets hjälp med att ställa krav på arbetsmiljön.
I januari i år meddelade myndigheten att situationen måste åtgärda situationen före den 17 april, annars kan kommunen krävas på viten på sammanlagt över en miljon kronor
– Det är långt kvar, säger Katarina Stenman.
Hon säger att arbetsmiljön i stort sett är densamma som för ett år sedan. Då beskrev hon att det saknades tid för toabesök och att man kunde ha en minut på sig att gå en kilometer.
”En ko-stig framåt”
Samtidigt har hon lite mer hopp om förändring nu. Hon säger att ett gemensamt arbete med kommunen är igång sedan Arbetsmiljöverket kom in i bilden.
– Men det är inte E4:an. Det är en ko-stig. Det går sakta framåt.
Nu kräver Arbetsmiljöverket bland annat att anställda ska få tid för varje brukares insatser, men också för sådant som planering. Och raster.
Kommunen har infört en servicegrupp med personal som sköter till exempel tvätt och promenader, sådant som inte är vårdnära. Katarina Stenman säger att det har minskat pressen något.
Men trots servicegruppen och krav från Arbetsmiljöverket säger hon att de anställda fasar för att sommaren i år kan bli värre än förra året.
– Det fattas så fruktansvärt mycket folk för att vi ska få en bra planering och hinna andas. Vi får inte ens in vikarier när vi är sjuka. Och vi konkurrerar om personal med industrin som har bättre villkor.
Kollapsad minutstyrning gav lugn
I slutet av förra året presenterade konsulter en rapport om hemtjänsten, på Kalix kommuns uppdrag. Ett av deras råd var att gå från minutstyrning till ”relationsfokus”.
Hösten 2021 drabbades kommunen av ett datahaveri som gjorde att minutstyrningen låg nere en längre tid.
”Trots att det borde ha varit kaos så upplevde personalen denna tid som lugnare och det var roligare att arbeta. Man upplevde att man var mer involverad i arbetet”, står det i rapporten.
– Minutstyrningen stressar alla och det är inget bra, vi måste börja tänka annorlunda, sa också kommunens socialchef Anna-Lena Andersson till Sveriges Radio nyligen.
Katarina Stenman går gärna från minutstyrning mot ett arbetssätt där man mer självständigt kan planera insatserna. Men hon betonar att övergången kräver planering för att det nya ska fungera.