Experterna provspelade Arbetets lönespel: Strejk eller uppgörelse?
Medlemmarnas missnöje eller arbetsgivarnas ilska? Strejk eller uppgörelse? Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo och Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog fick testa Arbetets spel Lönekampen där du själv kan pröva på att driva en avtalsrörelse.
– Det här var ju en utmaning för mig som ska vara neutral, säger Irene Wennemo, generaldirektör för Medlingsinstitutet.
Hon testar Arbetets nya spel Lönekampen och har precis valt att facken ska kräva 4,4 procent i löneökning – precis som i verkligheten.
Nu ska hon ta ställning till om kraven också ska omfatta en låglönesatsning. Efter ett löfte om att Arbetet inte ska avslöja vilket val hon gör klickar Irene Wennemo vidare och fortsätter sedan med att gå ut i strejk för högre löner.
– Jag måste ju se hur det utvecklar sig.
Ingelskog: Kräv låglönesatsning
Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog är mer öppen med sina intentioner när han får provspela.
– Åh, kräv en låglönesatsning, vad kul.
Spelets syfte är att på ett lättsamt sätt förklara de olika stegen i en avtalsrörelse och samtidigt visa hur svårt det är att göra alla nöjda. Särskilt med en skenande inflation som stadigt gör alla fattigare.
Irene Wennemo menar att spelet speglar avtalsrörelsen ”ganska bra”.
– Vissa saker vet man ju att de dyker upp ofta, som OB-ersättningen för handeln, arbetsskorna eller låglönesatsningen.
Tror du att de kommer att bli en komplicerad avtalsrörelse i år?
– Den är ovanligt komplicerad men den hade kunnat vara otroligt mycket mer komplicerad. Det var roligt i spelet att nationalekonomerna berömde budet på 4,4 procent. Lite så har det varit. Det hade varit väldigt lätt för facken att kräva kompensation för inflationen och det har man inte gjort.
”Jävligt tufft”
Johan Ingelskog från Kommunal håller med om att läget är komplicerat och jämför med 70- och 80-talet då fackens krav på kompensation i löneökningarna bidrog till inflationsspiralen.
– Det kommer att vara jävligt tufft. Vi kommer inte att leverera vårt viktigaste mål, reallöneökningar. Men vi måste bidra allt vi kan för att få ner inflationen. Det är de lägst avlönade som drabbas hårdast i en inflationsekonomi.