På onsdagseftermiddagen rapporterade nyhetsbyrån AFP att Turkiet gått till luftangrepp mot al-Hol-lägret i nordöstra Syrien.

al-Hol är till stora delar ett interneringsläger för misstänkta IS-krigare och andra som misstänks ha tjänat kalifatet. Men här lever också tusentals barn och många människor som flytt undan våldet i det sammanfallande Syrien.

Turkiets angrepp mot al-Hol var, enligt människorättsorganisationen Syrian observatory for human rights, riktad mot de kurdiska styrkor som bevakar lägrets utkanter.

Och efter terrorattentatet i Istanbul för en vecka sedan – som regimen i Ankara skyller på den syrisk-kurdiska milisen YPG – är jakten på kurder i gång.

Här kan man notera att YPG snabbt tog avstånd från attentatet i Istanbul, men det biter inte på Turkiet.

Sverige överger kurderna

Nästan 500 mål har bombats i kurdiska områden i Syrien och Irak. Sjukhus och andra civila mål har träffats.

En turkisk drönare har dessutom beskjutit en armébas som kurdiska och amerikanska styrkor gemensamt använder. USA och militäralliansen Nato betraktar nämligen YPG som partners i kampen mot barnamördarna Islamiska staten.

Det gör inte Sverige. I början av november meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) att Sverige inte längre tänker stötta YPG och deras politiska gren PYD.

Och varför tänker man inte det då? För att Sverige vill gå med i Nato och för att den turkiske despoten Recep Tayyip Erdoğan kräver att Sverige börjar dela hans syn på det egna politiska projektet och det kurdiska folkets medborgerliga och politiska rättigheter.

Och Tobias Billström har varit mycket medgörlig. Han tycker att Turkiet är en demokrati. För detta har han fått kritik av Europaparlamentets Turkietrapportör och några av landets mest framstående demokratiforskare.

Det där biter inte på Billström, som dessutom tycker att Turkiet har stöd i folkrätten när de bombar kurder i Syrien. Någon kritik från Sverige blir det inte, broder Erdoğan!

Billström förstår Erdoğan

Man kan kontrastera detta med vad Catherine Colonna, Natolandet Frankrikes utrikesminister sagt till Expressen om saken:

– Det är tyvärr inte första gången som vi ser Turkiet attackera ett annat land, för det är inte deras territorium. Så varje gång har vi delat med oss av vår oro och vår allra klaraste önskan att Turkiet visar prov på återhållsamhet.

– Vi förstår deras oro för säkerheten, men det löser man inte med den här typen av metoder och medel.

Stärkta av den svenska regeringens foglighet har Turkiet i stället kallat upp Sveriges ambassadör i Ankara för att protestera mot att svensk polis inte slår ned demonstrationer utanför den turkiska ambassaden i Diplomatstaden.

Turkarna vill också att svenska myndigheter undersöker vilka som ligger bakom demonstrationer där ”terroristprogaganda” sprids och Erdoğan förolämpas.

Törs man lita på att svaret från Utrikesdepartementet inte blir något annat än ”glöm det”?

Möt utpressningsförsöket på gatorna

I början av december är ett toppmöte mellan Ulf Kristersson och Erdoğan planerat att hållas i Stockholm.

Så många som möjligt bör då sluta upp på huvudstadens gator för visa vad vi anser om den svenska regeringens krälande, den turkiska regimens utpressningsförsök och det fortsatta förtrycket mot det kurdiska folket.

Det är Nato Sverige vill gå med i. Inte Erdoğans variant på Osmanska riket.