Den 18 augusti satte polis in tårgas och vattenkanoner mot en demonstration i Sri Lankas huvudstad Colombo. 20 personer greps, enligt människorättsorganisationen Front Line Defenders

En av dessa var Chintaka Rajapakse från bonderörelse Monlar, en samarbetspartner till svenska biståndsorganisationen We Effect. 

– Han är aktivist i en lokal organisation som vi har samarbetat med sedan 2010, säger Thevasigamany Mayooran, We Effects landchef i Sri Lanka, till Arbetet Global. 

– De protesterade mot regeringen och krävde åtgärder mot den ekonomiska krisen och matpriserna. Sri Lanka är ett av de länder som har högst matinflation i världen.

Anklagas för terrorbrott

16 av de gripna har släppts men Chintaka Rajapakse och tre andra anklagas för brott mot landets svepande terrorlagstiftning. Amnesty International och EU:s delegation i Sri Lanka har uttryckt oro över att terrorlagarna missbrukas för att kriminalisera fredliga protester.

–  Chintaka Rajapakse är fortfarande häktad. I morgon ska han höras i rätten. Hans organisation Monlar kommer att försöka få honom frigiven mot borgen men det avslås för det mesta, säger Thevasigamany Mayooran.

We Effects landchef säger att bondeledaren var känd av myndigheterna sedan tidigare. Den 9 juli blev Sri Lankas kris en världsnyhet när månader av protester kulminerade i att demonstranter stormade presidentpalatset i huvudstaden Colombo. 

– När demonstranterna höll en presskonferens efter att ha tagit sig in i presidentbostaden var han en av talarna.

We Effect hoppas på stöd från Sverige

I slutet av juli fick Sri Lanka en ny regering men både krisen och protesterna har fortsatt.  

– Nästan 350 demonstranter har gripits, fyra–fem stycken har kidnappats och två–tre har dödats av okända gärningsmän, säger Thevasigamany Mayooran.

På flera håll i Sri Lanka driver We Effect program för matsäkerhet tillsammans med lokala partners, däribland Chintaka Rajapakses organisation Monlar.  

– We Effect försöker sätta press på Sri Lankas regering för att få honom frisläppt, säger Thevasigamany Mayooran.

Sri Lankas kris

Coronapandemin slog hårt mot sydasiatiska Sri Lankas ekonomi och i början av 2022 tvingades landet be sin största långivare Kina om en ny avbetalningsplan. 

Situationen förvärrades när inflationen sköt i höjden efter Rysslands invasion av Ukraina. 

Den ekonomiska krisen utvecklades snabbt till en politisk kris. I april avgick samtliga ministrar utom en. Kvar i president Gothabaya Rajapaksas regering blev bara storebrodern och premiärministern Mahinda Rajapaksa. 

Den 9 juli stormade tusentals demonstranter presidentpalatset i huvudstaden Colombo. Några dagar senare flydde presidenten till Maldiverna. 

En ny regering har tillträtt men krisen har fortsatt. Det bankrutta landet hotas av mat- och bränslebrist. Läget beskrivs som det mest instabila sedan inbördeskriget sedan inbördeskriget tog slut 2009.

Sri Lanka försöker få till stånd ett räddningspaket från Internationella valutafonden. Men fonden anser enligt medieuppgifter att Sri Lankas statsskuld är ”ohållbar” och vill först att långivarna Kina och Indien går med på att omstrukturera skulderna.