Med 65 röster för och 33 emot sade de anställda på Apples butik i Towson, i den amerikanska delstaten Maryland, ja till att bilda en fackförening. 

Det blir det första facket på en av teknikjättens butiker i USA. Appleanställda i Atlanta skulle ha röstat tidigare i juni, men ställde in valet med hänvisning till påtryckningar från arbetsgivaren

Apple hyrde in den antifackliga konsultbyrån Little Mendelson, som tidigare hjälpt Starbucks och McDonalds att stoppa fackföreningar, rapporterar techsajten The Verge.

”Mer pengar är trevligt”

Bland annat skickade Apple instruktioner om hur butikschefer ska förklara för anställda varför facklig organisering är en dålig idé. 

I en video riktade sig Apples vice-vd Deidre O’Brien direkt till de butiksanställda.

– Jag oroar mig över vad det skulle innebära att stoppa in en annan organisation mitt i vår relation, sade hon enligt The Verge

Apple har även höjt de butiksanställdas löner för att minska incitamentet att gå med i facket, utan framgång.

– Mer pengar är trevligt, men det här handlar om inflytande, säger en anställd till CNN.

Fack på Amazon och Starbucks

USA:s arbetarrörelse har vind i seglen och flera storföretag har motvilligt tvingats acceptera facklig närvaro på sina arbetsplatser. 

I december 2021 bildades en första fackförening på kaffejätten Starbucks. I april röstade Amazonanställda i New York för att bilda en fackförening. 

Segrarna har gett ringar på vattnet. Efter att de anställda bevisat att det går att organisera sig trots motståndet har hundratals av företagens arbetsplatser anmält intresse för att bilda fackföreningar.   

Så bildas ett fack i USA

Fackföreningarna i USA är lokala och knutna till arbetsplatserna. De lokala föreningarna organiserar sig som regel i branschförbund.

Om minst 30 procent av de anställda skriver under en namninsamling anordnar arbetsmarknadsstyrelsen National labor relations board (NLRB) en omröstning. Röstar en majoritet ja så erkänns facket som arbetstagarrepresentant av NLRB och företaget åläggs då förhandlingsplikt.

En arbetsgivare kan också frivilligt välja att erkänna en fackförening.

Anställda har möjligheten att bilda så kallade minoritetsfack, men då saknar arbetsgivaren skyldighet att förhandla.

Källor: NLRBAFL-CIO.