Få arbetare i årets Sommar i P1: ”Hör väldigt lite om vanligt folk i medier”
I år blev det två arbetare bland årets sommarvärdar i P1. En ökning från noll förra året. Men att det är så få påverkar, anser lokföraren Ola Brunnström som förekom i Arbetets podd Från Golvet.
Inte heller i år ser det ut att bli särskilt många berättelser från golvet i Sommar i P1. Men fler än förra året då det var noll.
Nu kvalar två in bland de 58 sommarpratarna som presenterades i dag, torsdagen den 9 juni.
Det är Emma Schols, personlig assistent. Hon blev känd efter att har räddat sina sex barn ur en husbrand, själv klarade hon sig men har i dag 93-procentiga brännskador över kroppen.
Den andra är Karin Stöckel, som arbetar i gruvan i Kiruna och är talesperson för föreningen Gruvkvinnor.
Annars är det som vanligt: artister, entreprenörer, författare, journalister och framgångsrika sportprofiler.
– Vi gör alltid vårt bästa för att få ihop en lista med stor bredd som speglar den tid vi lever i just nu, men i Sommar är det berättelserna som står i centrum, svarar programchefen Bibi Rödöö i ett mejl till Arbetet.
Arbetet lanserade egen podd
Mot den här bakgrunden har Arbetet under året lanserat podden Från Golvet, där människor som varit med om något på jobbet själva berättar. Ett exempel är Sabina Lindblom, som var första kvinnan i det tuffaste arbetslaget i gruvan i Kiruna och som också medverkat i Gruvkvinnornas egen podd.
En annan är lokföraren Ola Brunnström, som berättade om hur det är att få ett besked om att han ska få sparken efter facklig kamp.
Han svarar i dag snabbt ”definitivt” på frågan om det är viktigt att arbetare finns med i ett program som Sommar i P1.
– Det är ju generellt få arbetare i all kultur. När man hör berättelser från arbetslivet är det från diplomater eller läkare. Det är aldrig våra berättelser.
Varför är det viktigt?
– Jag tror att det sätter spår, att det vi gör inte anses viktigt. Att de yrken vi sysslar med, och är stolta över, inte räknas. Även om våra samhällsinsatser kan vara mycket viktigare än många andras.
”Kändisar dominerar”
Han får medhåll från Aleksandar Srndovic, pappersarbetare och avdelningsordförande på Holmens bruk i Hallstavik.
– Man hör väldigt lite om vanligt folk, i poddar och medier. Kändisar dominerar. Så jag tycker ju att Arbetets Från golvet var en lysande idé. Jag läser hellre om verkliga människors liv, än något uppsminkat som ska se bra ut.
Även Aleksandar Srndovic medverkade i ett avsnitt, där han berättade om att det är komma som ny i Sverige.
– Är man född här, har man kanske en förutfattad mening om hur det är att vara nyanländ. I mitt avsnitt kan man lära något om hur jobbigt det är i början, om kampen som finns där för att komma in i samhället. Alla är inte lata och vill leva på bidrag. Majoriteten vill göra rätt för sig.
”Lika intressant med en arbetare”
När Arbetet pratade om bristen på arbetarrepresentation med Fredrik Stiernstedt, forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola förra året nämnde han Polarbörd, fabriken som brann ner i Älvsbyn.
Och som ledde till att vd Karin Bodin blev en sommarvärd. Han sa då:
”Det vore lika intressant att lyssna på en arbetare från fabriken. Det är ju inte bara vd:ar som har spännande saker att berätta om arbetslivet. Och det skulle ju vara modigare och utmana formatet mer.”
Även det tog Arbetet fasta på, och tesen verkar stämma. Läs gärna intervjun med processoperatören Medina Kapidzic, som skickade in den sista kakan i ugnen som tog eld.
Sommar i P1:s programchef Bibi Rödöö skriver till Arbetet att programmet har breddats under hennes år som ansvarig.
– Vi börjar från ett vitt papper som vi fyller med en massa idéer på bra berättelser. Sen tittar vi igen och ser till att det finns en stor bredd, men vi räknar inte på alla tänkbara variabler. Listan kommer nog aldrig vara ett statistiskt urval av svenska befolkningen och det går inte att tillgodose allas önskemål under ett och samma år. Vi vet inte vad värdarna kommer att vilja tala om, så det är inte så förutsägbart för oss heller.
Lyssna på samtliga delar i Arbetets podd Från Golvet
Del 1 om Stine Christophersen: Visselblåsaren
Del 2 om Ola Brunnström: Den stora tågstriden
Del 3 om Maritza Talavera: Corona-änkan
Del 4 om Sabina Lindholm: Första kvinnan i tuffaste gruvan
Del 5 om Aleksandar Srndovic: Fackordförande som hittade hem