I dag är han tung avdelningsordförande för Pappers i Hallstavik – och en profil på orten. Men under kriget i Bosnien på 90-talet blev han flykting i Sverige, utan att ha flytt.

Han och hustrun bakade bröd på nätterna i sitt lilla kök och sålde det på torget för att kunna försörja sig.

– Jag skulle inte påstå att det var något extremt gott bröd. Men bland hallstaborna hade vår kamp att överleva spridit sig. Folk såg den och ville hjälpa till. Det gjorde att vi kunde betala hyran och den mat vi behövde, minns Aleksandar Srndovic i Arbetets senaste avsnitt ur Från Golvet.

Aleksandar Srndovic.

En berättelse om demokrati

Att så många slöt ut bakom paret gjorde att bandet till bruksorten och dess människor blev starkt.

– Vi har lärt oss att älska den här lilla hålan, förklarar han.

Aleksandar Srndovics berättelse om Sverige är en berättelse om demokrati, om den svenska modellen och om att lyckas bli en del av Sverige med hjälp av frimärksklubben och fotbollslaget. Det är en historia som känns aktuell på ett akut sätt när nya människor söker skydd i Sverige.

Det här är det femte avsnittet av Arbetets egna vårpratare om visselblåsare, facklig kamp, striden mot machoideal och den tunga sorgen över en plikttrogen bussförare som dog i covid-19 efter att ha utsatts för smittan bakom sin ratt.

”Det finns fler historier att berätta”

– Det har känts otroligt viktigt att skildra de här människorna. Det är berättelser som sällan, jag skulle nästan säga aldrig, finns att lyssna på, säger Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson.

Ambitionen är att fortsätta med det här projektet, förhoppningsvis nästa vår, påpekar hon.

– Tankarna finns på att låta fler komma till tals. För berättelserna finns ju där ute på verkstadsgolv, i butiker och på äldreboenden. Lyssnare och läsare av Arbetet får väldigt gärna komma med tips. Det är bara att höra av sig.

Det finns fler historier att berätta än vad vi hittills gjort, konstaterar Yonna Waltersson.  

– Nu när sommaren närmar sig ser vi med spänning fram emot hur många berättelser ur arbetslivet och hur många arbetare som kommer att lyftas fram av Sommar i P1. Om inte – lyssna på vår podd. Våra vårpratare tål att höras igen.

Följ podden här på Spotify!