Arbetet poddsatsar – ett alternativ till Sommar i P1
Var är arbetarna i Sommar i P1? ”Det är obegripligt att inte arbetarröster får en plats i de här sammanhangen. Vi missar viktiga livshistorier”, säger Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson. Med podden Från Golvet lanserar nu Arbetet ett alternativ till vd:ar och Stockholmskändisar.
Toppchefer, forskare och Stockholmskändisar. Så brukar listan se ut varje år när Sommar i P1 presenterar sina sommarpratare. Av de 58 sommarpratarna 2021 fanns ingen med ett typiskt arbetaryrke, konstaterade Arbetet förra året.
– Det är inte bara vd:ar som har spännande saker att berätta om arbetslivet. Det skulle vara modigare att utmana formatet mer, förklarade Fredrik Stiernstedt, forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola.
Han är en av författarna till den fackliga tankesmedjan Katalys rapport Arbetarklassens symboliska utplåning i medelklassens medier, som bland annat visade att endast 5 procent av människorna som hördes och syntes i SVT under 2015 tillhörde arbetarklassen.
Arbetarröster i podden
För att hjälpa till att täcka behovet av arbetarröster lanserar nu Arbetet podden Från Golvet.
Bland Arbetets vårpratare hörs visselblåsaren Stine Christophersen som fortfarande två år efter att hon utmanade vårdbolaget Attendo blir upprörd när hon tänker på hur hon behandlades.
I avsnitt som följer kommer berättelser om rädslan över att få sparken, om att våga stå upp mot machoidealen i gruvan och om att sörja en busschaufför som dör i covid.
Varför ger Arbetet röst åt de här berättelserna?
– För mig är det helt obegripligt att inte arbetarröster får en plats i de här sammanhangen. Det gör att vi missar viktiga livshistorier och perspektiv. Med våra vårpratare hoppas jag fler får upp ögonen för varför de berättelserna är minst lika viktiga och relevanta, säger chefredaktör Yonna Waltersson.
Larmade om Attendo
Det är Arbetets reportrar Sandra Lund och Karl Martinsson som hjälpt berättarna. Först ut i serien är rikskända vårdbiträdet Stine Christophersen, som visselblåste om missförhållanden under coronapandemins inledning.
Varför är hon viktig att lyssna till, Sandra Lund?
– Jag tror många av oss undrat över hur det är att bli inkallad till ett möte med högt uppsatta chefer och riktigt dålig stämning. Jag blev oerhört nyfiken på vad som drev Stine Christophersen att sätta på inspelningen på mobilen innan hon går in till mötet. Och hur hon tänker i dag, två år senare.
En annan av vårpratarna är skyddsombudet Ola Brunnström. Han tog fajten mot företaget – och utan stödet från arbetskamraterna hade han blivit av med jobbet på Pågatågen.
Vad är det starkaste ögonblicket i hans berättelse, Karl Martinsson?
– När Ola kommer ut från mötet med företagsledningen med beskedet att han fått behålla jobbet. Han hade svårt att hålla tillbaka tårarna när han mötte kollegorna som stod och demonstrerade utifrån.
Från Golvet, Arbetets vårpratare, går att lyssna på under mars och april där poddar finns. Podden görs i samarbete med produktionsbolaget Filt. Producent är Gustav Asplund.
I Från Golvet medverkar:
Stine Christophersen, vårdbiträdet som larmade om dödsfallen bland de gamla under coronapandemin. Sänds 23 mars.
Ola Brunnström, skyddsombud på Pågatågen som tog striden mot hyvling. Sänds 30 mars.
Maritza Talavera, om sorgen efter maken och busschauffören José Esteban som dog efter att ha fått covid. Hon är övertygad om att han blev smittad på jobbet. Sänds 6 april.
Sabina Lindblom, som var första kvinnan i det tuffaste arbetslaget i gruvan i Kiruna. Hon fick hantera machokulturen och banade väg för andra kvinnor. Sänds 20 april.
Aleksandar Srndovic, som tog sig från Sarajevo till Hallstavik och blev en stridbar fackordförande på pappersbruket. Sänds 27 april.