Rysslands psykologfack kastas ut efter invasionen av Ukraina: ”Svåraste beslutet i mitt liv”
Det ryska facket kastas ut ur den europeiska psykologfederationen EFPA. Men Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor hade hellre sett dialog.
Efter krav från det ukrainska psykologförbundet röstade Europafederationen för psykologförbund (EFPA) med stor majoritet för att utesluta det ryska psykologfacket.
Även svenska Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor röstade för uteslutning.
– Den viktigaste anledningen för mig var att det ryska förbundet hade skrivit ett brev till federationen där det inte någonstans, ens mellan raderna, gick att utläsa något avståndstagande från invasionen eller omsorg om Ukraina och våra kollegor där. Det var ett ganska hårt skriver brev, säger hon.
Hade velat se dialog
Helst hade Kristina Taylor sett att EFPA inlett diskussioner med det ryska förbundet. Men federationens ledning valde att gå direkt på frågan om uteslutning.
– Det var ett väldigt, väldigt svårt beslut. Jag tror att det var det svåraste beslut jag fattat i mitt professionella liv, säger Kristina Taylor.
– Jag hade hoppats att vi kunde ha en process med dialog, försöka nå våra ryska kollegor och ge det här lite tid, men styrelsen valde att lägga fram det här förslaget direkt.
Situationen för fackföreningar är svår i Ryssland. Finns det ingen risk att det ryska förbundet var tyst på grund av rädsla?
– Det finns det absolut. Men som organisationer behöver vi reagera på det officiella, det som sägs och görs. Sedan har jag full förståelse för att många ryska psykologer troligtvis är emot invasionen, och kanske även förbundet, men detta är deras officiella svar. Jag dömer ingen, men olika organisationer har valt olika vägar. Det ryska läkarförbundet gick snabbt ut med ett väldigt skarpt avståndstagande och protesterade mot regimen.
Tog inte ställning mot Rysslands krig
Efter beslutet har reaktionerna strömmat in från Psykologförbundets medlemmar.
– När det är krig märker man hur starka känslorna är även för oss som inte är direkt berörda. Vissa är oerhört positiva och tacksamma, andra oerhört kritiska och negativa, säger Kristina Taylor.
Omsröstningen föregicks av kritik mot EFPA från medlemsförbunden, vilket Psykologtidningen tidigare rapporterat om.
I ett första uttalande efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari förklarade EFPA att organisationen är opolitisk och främst oroad ”över de psykologiska konsekvenserna av denna kris”.
Uttalandet har sedermera plockats ned från EFPA:s sajt.
Dialog med kollegor i Ryssland
När Psykologförbundet med flera manade federationen att tydligt ta avstånd från Rysslands attack tvärvände alltså EFPA och drev fram ett snabbt uteslutningsbeslut.
Framåt handlar federationens arbete, enligt Kristina Taylor, om att ta ansvar för konsekvenserna av detta beslut.
– Vi har fortsatt ansvar att försöka ha dialog med ryska kollegor. Det försöker jag driva nu, säger hon.
– Oavsett vad vi hade beslutat hade det följt med ansvar. Beslutet var jättesvårt, men tack och lov är beslutet inte slutpunkten.
Fler riskerar uteslutning
Sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari och frågan om de ryska fackens agerande i internationella sammanhang blivit brännhet.
De nordiska journalistförbunden har tillsammans krävs att vice ordföranden för det internationella journalistfacket IFJ avgår. Den vice ordföranden är ryss och har försvarat Kremls censur av nyheter om kriget.
Rysslands största centralorganisation FNPR har aktivt försvarat attacken mot Ukraina. En växande opinion, inklusive de nordiska centralorganisationerna, kräver nu att FNPR utesluts ur världsfacket Ituc.