KOMMENTAR. Den senaste månaden har det stormat kring Dumpen. Vet du inte vad det är, så är risken stor att om du frågade ditt barn, skulle hen veta. Sedan ett tag tillbaka finns de nämligen på appen TikTok, en videoapp som främst lockar unga och barn. 

Det är ett ständigt återkommande skämt med en vass udd av allvar att den som är över tjugo och har ett tiktok-konto är lika pinsam som en vuxen som försöker använda ungdomlig slang.

På kontot tackar Dumpen sina följare, troligtvis en stor del barn, för att deras filmer sprids på appen. De länkar också frikostigt till sin hemsida. 

Vad är det då man möter när man klickar på länken? 

Dumpen är en sajt, som drivs av Sara Nilsson och Patrik Sjöberg (ja, höjdhopparen). Deras stora grej är att utge sig för att vara barn, sexchatta med vuxna män och sedan stämma träff med dessa män. Väl på plats blir männen filmade och exponerade på internet. (Läs mer i ett reportage på ETC).

På hemsidan finns explicita sexloggar som beskriver sådant som barn inte ska behöva läsa. Det finns också helt omaskerade bilder på mäns erigerade könsorgan. Nu pratar vi inte om en eller två bilder som är svåra att hitta på sidan. Det är ett återkommande tema. 

Efter skarp kritik har Dumpen infört att man måste trycka på en knapp som säger ”jag är arton år” för att komma in på sidan. De har också valt att man måste klicka på ”Chattloggar 18+ VARNING för sexuellt innehåll” för att se just chattloggarna, men där ligger beskrivningar av övergrepp och omaskade könsbilder kvar. 

Vi måste arbeta för en värld där barn är fredade från sexuella övergrepp. Men det kan inte ske genom folkdomstolar. Det kan inte ske genom att kasta oskyldiga åt vargarna.

Anny Berglin

Att förvänta sig att ett barn inte ska göra det enkla lilla klicket är efter att man lockat dit det från Tiktok är antagligen att vara naiv i överkant.

Huruvida det är ett problem att barn ser Dumpens innehåll har skiftat lite från dag till dag. Sara Nilsson har dock själv skrivit på Twitter: ”Snoppbilderna på sajten är ingenting som våra barn inte sett innan, tyvärr är det så illa att det idag är vardagsmat. Varför inte lägga krutet där det hör hemma? Mot de som skickar dem. Vi visar bara hur tillvaron ser ut för många barn”. 

I sin strävan att visa hur tillvaron ser ut för många barn, riskerar de att ännu fler barn ser oönskade könsbilder.

Men är det inte bra ändå att pedofiler hängs ut, även om vi bortser från att Dumpen riktar in sin kommunikation till en kanal för bar unga och därmed själva riskerar att exponera dem för sexuellt innehåll?

Skärmdump Twitter.

För det första så kan det Dumpen gör inte leda till fällande domar. Det går inte att fälla någon som har chattat med en vuxen, i tro om att hen chattar med ett barn. 

Deras stora, eller enda, förhoppning är att exponeringen ska leda till att den eventuella pedofilen ska ändra sig. Riktigt så funkar det nog tyvärr inte. Risken är avsevärt mycket större att den som exponerats blir försiktigare i sina kontakter med barn. 

För det andra lämnar det en besk smak i munnen när man betänker att runt femton personer sitter och sexchattar med pedofiler varje dag och i sitt chattande spelar villiga barn. För det är så deras chattloggar ser ut. 

De spelar barn som VILL ha sexuella kontakter med vuxna. I en av chattloggarna som publicerats på sajten utger sig Dumpen för att vara en trettonårig flicka som bland annat skriver ”Vart kan vi ses för o va ifred? Din kuk e fett fin” och ”Vart ska ja åka snygging? Fett sugen”.

Finns det överhuvudtaget någon tanke på hur ett sådant beteende kan egga på dessa vuxna att begå övergrepp i verkligheten? 

Om man av någon anledning vill välja att blunda även för detta, kanske man kan för ett ögonblick kan tänka på de som antagligen får betala det yttersta priset för exponeringen. Nämligen den exponerades anhöriga.

Skärmdump Twitter.

Hur skulle det kännas för ett barn att komma till skolan och få höra från sina kompisar att de sett ens pappa uthängd som pedofil? Hur möter du kollegornas blickar på jobbet om din sambo eller make har hängts ut? De exponerades anhöriga är oskyldiga. Men genom uthängningarna kommer även de att straffas.

Dumpen offrar de anhöriga utan någons större eftertanke. När en person tog sitt liv som följd av en uthängning så togs det emot med en axelryckning och en begäran om att folk skulle swisha pengar till Dumpen för att de skulle fortsätta sitt arbete.  När en av deras twitterföljare skriver ”Underbart att aset gjorde det enda rätta. @dumpeninfo är det bästa som hänt sedan Patte hoppade 2,42!” svarar Dumpens konto (som nu är raderat) ”Tack för fina ord!”. 

Dumpen har de senaste veckorna också fått återkommande kritik för att det framkommit att minst en av de som hängts ut har haft en funktionsnedsättning. Han har inte haft kapaciteten att förstå att det är ett barn han ska träffa eller varför det är fel. Vad blir bättre av att en sådan person hängs ut på internet? 

I en av deras senaste uthängningar sker ett av deras grövsta övertramp. De har chattat med en man som i detaljerade chattloggar berättar att han under en längre tid förgripit sig på sin unga dotter. 

Mannen är uthängd med ett filmklipp där man tydligt ser hans ansikte. Det här ger honom ett gyllene tillfälle att hota sin dotter till tystnad.  

Att förvänta sig att ett barn inte ska göra det enkla lilla klicket är efter att man lockat dit det från Tiktok är antagligen att vara naiv i överkant.

Anny Berglin

Dumpen tvekar inte över att göra det hela till ett underhållningsspektakel. ”En helt vanlig onsdag bjuder vi på en av de vidrigaste chattloggarna på dumpen” skriver sajtens twitterkonto med en länk. För några som hävdar att de står på barnens sida, väljer de lite för lättvindigt att göra underhållning av beskrivning av övergrepp.

Det är väl inte mer än mänskligt att reagera med ryggmärgsreflexen och tänka ”häng ut de jävlarna” när det handlar om pedofili. Det är vidrigt med vuxna som förgriper sig på barn. 

Men just den ryggmärgsreflexen kan också förblinda. Uthängning leder inte till att pedofilerna magiskt försvinner från jordens yta. Risken är stor att de istället blir försiktigare eller, vilket är betydligt allvarligare, låter bli att söka vård även om de vill det. 

Dumpens raseri har gjort dem blinda för vad deras arbete ställer till med. Att kritisera deras metoder har också ett pris. Att själv bli kallad pedofil är något man får räkna med. Eller som Sara Nilsson skriver till en kritiker på Twitter: ”Sköt du ditt jobb så sköter jag mitt. Är du rädd för att jag ska kunna tanka bilen så dieseln räcker hela vägen hem till dig, och att du ska hamna på Dumpens server, eller vad kacklar du om?”

Skärmdump Twitter.

Dumpens Twitterkonto valde att gotta sig lite extra i groteska beskrivningar av övergrepp som svar på frågor om det Dumpen gör kan falla under förtal. 

”Ärligt talat. Varför skriver folk som du såna här kommentarer? Du tycker det är ok att vuxna män ska köra analdildos i barnsjärtar så vi ska bara sitta o titta på 40 år till? Usch alltså. Seriöst” 

Skärmdump Twitter

En annan kritisk röst möttes av ”Har du haft en konversation med @dumpen_se (Sara Nilsson)? Hon kan sänka dig på 10 min om hon har 10 min för dig.”

Skärmdump Twitter.

Ett inte obetydligt antal av Dumpens följare har visat prov på ännu grövre beteende mot den som riktar kritik mot sajten. Hot eller försök att stämpla sina kritiker som pedofiler visar på ännu en fara med personkulten i en folkdomstol.

Vi måste arbeta för en värld där barn är fredade från sexuella övergrepp. Men det kan inte ske genom folkdomstolar. Det kan inte ske genom att kasta oskyldiga åt vargarna.

Framförallt kan och ska det inte ske på ett sätt som gör att de barn som man påstår sig beskydda, blir offer för nya övergrepp.