KOMMENTAR. ”Man kan tydligen stötta Ukraina väldigt olika. Själv har jag gett till insamling, skänkt till det ukrainska försvaret, och till Röda korset. Medan Vänsterpartiet i Stockholms stadshus föredrar Röda armén. Igår tågade de runt tillsammans med utklädda i sovjetiska militäruniformer.”

Så skrev moderaternas bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin på Twitter. Han spred en bild på en banderoll med texten ”Jämställd på jobbet, Trygghet i hemmet, klasskamp på gatorna”. En av männen som håller i banderollen har en röda armé-uniform.

Vad han inte nämner är att man också kan se Sveriges Kommunistiska Partis logotyp på banderollen – inte Vänsterpartiets. Inte heller nämner han att det hela inte är på en manifestation mot kriget i Ukraina utan en 8:e mars-demonstration.

Skärmdump Twitter

Inget av det han skriver har alltså någon som helst koppling till varandra.

Nu finns det ju en lång tradition av moderater som påstår att SKP är hela den svenska vänstern. De ”proffsdemonstranter” regionborgarrådet Irene Svenonius ska ha sett verkar även de ha varit SKP. Ett parti med 0,2 procents väljarstöd som älskar att demonstrera – något som jag tror är deras demokratiska rätt. Men som alltså – för tydlighetens skull om någon moderat inte hängt med – inte är Vänsterpartiet.

Banderollen tycks vara gjord till 8:e mars 2020 om man tittar på SKP:s hemsida.

Nu kan man ju tycka att ett folkvalt borgarråd skulle ta bort en sådan tweet, kanske skriva en ny där man säger att man gjort fel och att det här blev lite pinsamt. Men det var länge sedan Moderaterna fungerade på det viset. 

…när folkvalda politiker börjar bete sig som regelrätta desinformationskonton påhejade av sina kommunikatörer så är en gräns passerad.

Johannes Klenell

Högerns förespråkare brukar rasa över så kallad guilt by association när det kommer till deras eget samröre med främlingsfientliga rörelser eller partier. Lustigt nog gäller det inte dem när de själva gör samma sak. ”Ingen som ljuger, du verkar snarare inte ha koll på vilka av V:s företrädare som gick i demonstrationståget”, svarar Wedin Jonas Sjöstedt. Oklart vilka han menar, i ett demonstrationståg, återigen, på internationella kvinnodagen.

Det finns något spännande och taxsjukt i Moderaternas utspelsinkonsekvens. Hanif Bali framstår som ett under av tydlighet i relation till sina partikamrater. Ryska Porrboten/Gävlemoderaten Lars Beckman släppte för länge sedan intresset för sanning och Twittrar glatt vilken skit som helst som kan misskreditera vänstern. Alltid med ett förment frågetecken för att han själv inte ska kunna anklagas för att påstå något. 

Nu kan man ju tycka att ett folkvalt borgarråd skulle ta bort en sådan tweet, kanske skriva en ny där man säger att man gjort fel och att det här blev lite pinsamt. Men det var länge sedan Moderaterna fungerade på det viset.

Johannes Klenell

Migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenegard kritiserade häromdagen regeringen för att de saknar plan för mottagandet av ukrainska flyktingar – efter att i åratal och fram till någon vecka sedan ha låtit som en populistisk Sverigedemokrat i sina utspel. 

Ganska exakt ett år tidigare beklagade hon sig i stället över att det faktiskt, well, fanns någon sorts plan för mottagandet av flyktingar från Ukraina. Då skrev hon: ”Det här är ett utnyttjande av vårt asylsystem, som är stötande, och som tar resurser från dem som behöver dem bättre.”

Det är som att se det där memet med han som kör en käpp i sitt eget cykelhjul och sen skyller på någon annan, fast på riktigt.

Skärmdump Twitter.

Det kan vara värt att påminna sig om att invasionen av Ukraina började redan 2014.

Men Moderaterna går dit vinden blåser och säger lite vad fan de vill. Wedins tweet har gillats av exempelvis Moderaternas tidigare kommunikationschef Per Rosencrantz, ansvarige utgivaren på stiftelsen Doku Magnus Sandelin, regionrådet Kristoffer Tamsons pressekreterare samt kommunikationschefen för Moderaterna i Stockholms stad. 

Men varför bry sig om sanning eller konsekvens när man kan låtsas att en fringerörelse egentligen är hela vänstern?

Här är vi nu. Det är tröttsamt och tråkigt att det blivit så. Det ska såklart märkas att det är valår. Men när folkvalda politiker börjar bete sig som regelrätta desinformationskonton påhejade av sina kommunikatörer så är en gräns passerad. 

Moderaterna får faktiskt ta och skärpa sig.