REPLIK. Som Moderaternas Oliver Rosengren själv beskriver det så har det hänt en del i politiken de senaste åren och hur människor identifierar sig med partierna. Något annat som också blir tydligt i debattinlägget är att Moderaterna inte har förändrats speciellt mycket på 100 år.

Att organisera sig politiskt har varit nödvändigt för att ge vanliga människor en röst i Sverige. Därför grundades i Sverige Socialdemokratiska Arbetarepartiet (SAP) i början av 1900-talet.

På den tiden fanns tydlig lagstiftning som begränsade fackföreningsrörelsens möjligheter att organisera sig.

Bland annat var strejker olagliga, press och yttrandefrihet kraftigt begränsad och rösträtten hade inte blivit allmän. Det var på den tiden som högern styrde Sverige, då man undertryckte människors möjligheter att gå samman för att ställa krav på mänskliga arbetsförhållande.

Fackföreningsrörelsen behövde en röst i politiken. SAP blev den rösten.

Detta är något som Oliver Rosengren nu i sin debattartikel vill undergräva och ta bort. Han försöker även få det att låta som att fackföreningar och förbund drivs av någon sorts diktatorskap där enskilda individer bestämmer över vad medlemmarnas pengar ska användas till.

Fack drivs som andra föreningar

Fackföreningar och förbund drivs på samma sätt som alla andra föreningar. Det är demokratiskt valda ombud som har årsmöte och bestämmer hur det ska se ut i organisationen det kommande året.

Detta hade säkert Oliver vetat om han hade varit med i ett fackförbund och gått någon av alla dom utbildningar som dom fackliga organisationerna bedriver varje år.

Nästa del som lyfts är att facket har en särställning i lag. Detta är ju även det märkligt att skriva. Facket är en arbetstagarorganisation som drivs av medlemmar och om man är en förening eller organisation så har man vissa förmåner och särskilda tryggheter.

Att facket har en särställning i lag är ju just för att den fackliga rörelsen har organiserat sig samt drivit sina frågor och fått dom lagstadgade.

En av dessa förmåner och tryggheter är att man genom den facklig-politisk samverkan som finns mellan facket och Socialdemokraterna kan få möjligheten att påverka just den politiska del som är en stor del av våra medlemmars vardag och framtid.

Genom en bra samverkan kan vi få till bättre sjukförsäkringar, pensioner och en mer jämlik arbetsrätt och arbetsmiljö för våra medlemmar. Genom vårt fackligt-politiska arbete ser vi det som våra medlemmar behöver och vilka förändringar som behövs för att skapa en bättre vardag och framtid för våra medlemmar.

Man vill tillbaka till när politiken styrde och hade hand om arbetarrörelsen. Man vill bakbinda arbetarrörelsen så att dom tappar sitt mandat på svensk arbetsmarknad

Fackliga företrädare i Elektrikerförbundet

S har mött de fackliga

Tack vare det facklig-politiska jobbet som finns och beslutats från högsta beslutsorganen (även detta demokratiskt beslutat) kan vi få igenom dessa förändringar. Socialdemokraterna har mött den fackliga verksamheten i alla de punkter som vi har fört fram. Vilket annat parti hade lyssnat på det sättet? 

Det man ska göra enligt debattartikeln är att medlemmarna ska bestämma om deras medlemspengar ska gå till partistöd eller inte.

Socialdemokraterna döljer inte att dom får partistöd från LO och deras anslutna förbund. Någon som däremot döljer vart deras pengar kommer ifrån är ju just Moderaterna. Tar man bort dom poster som är offentliga så hittar man till stor del bidrag från anonyma.

Hur många av dessa skulle man kunna hitta i Pandora-papperna undrar vi. Tittar vi vidare på hur Moderaterna och alliansen med SD har röstat i frågor om arbetsmiljö och arbetsrätt så är det inte jätteförvånade att Oliver Rosengren skriver som han gör.

Röstade emot regionala skyddsombud

Ta inte minst förslaget om utökat tillträdde för regionala skyddsombud på arbetsplatser som är ett led i att stärka arbetsmiljön och ge en bättre insyn och fler kontroller på svenska arbetsplatser. Detta är bara en av många arbetsmiljö- och arbetsrättsliga frågor som alliansen tillsammans med SD röstade ner. 

Det som man försöker lyfta och få fram här är något som Moderaterna har försökt med i många år och har haft i sin ideologi sen grundandet. Man vill tillbaka till när politiken styrde och hade hand om arbetarrörelsen. Man vill bakbinda arbetarrörelsen så att de tappar sitt mandat på svensk arbetsmarknad.

Vi vill att medlemmarna ska få bestämma över deras vardag genom organisering, inte att politiken ska styra som för hundra år sedan.

Moderaterna tillsammans med KD och SD har alltid kämpat för att få väck fackliga organisationer och deras styrka.