Från 10 till 2 miljoner på tio år – fackets stöd till Socialdemokraterna har störtdykt
Bara 5 av 14 fackförbund ger ekonomiskt stöd till Socialdemokraterna. På tio år har LO-förbundens stöd till Socialdemokraterna rasat från drygt tio till två miljoner kronor. Det visar Arbetets kartläggning.
Umeå, Folkets Hus, maj 2009. Fackförbundet Livs har kongress. Där finns flera tidstypiska tecken; att inledningstalaren pratar om en ny cd-skiva och rasar mot statsminister Reinfeldts högerpolitik.
Men också att S-ledaren Mona Sahlin tar emot 100 000 kronor från Livs ordförande Hans-Olof Nilsson, ”som en grundplåt till den kommande valrörelsen”.
– Vi är stolta över den facklig–politiska samverkan som inleddes med att våra fackliga företrädare bildade det socialdemokratiska partiet, kommenterade Hans-Olof Nilsson 2009.
Tiden då LO-förbund så tydligt och direkt stöttade socialdemokratin verkar vara förbi. Den facklig-politiska samverkan finns kvar. Men de flesta LO-medlemmar stödjer numera något annat parti – stödet för S är nere på 35 procent, enligt SCB.
Partibidraget förändras
Allteftersom har också förbundens inställning till partibidraget förändrats. Mellan åren 2010 och 2020 har de direkta utbetalningarna som partiet mottar från fackförbunden minskat från 10,2 miljoner till 2,3 miljoner kronor, visar Arbetets kartläggning.
Även LO ger pengar till S, i nuläget sex miljoner kronor per år. Räknar man in de pengarna har det totala stödet från LO-håll halverats på tio år. Från 16,8 miljoner till 8,3 miljoner i fjol. Att jämföra med Socialdemokraternas valbudget på cirka 100 miljoner kronor i förra valet.
I år ger endast 5 av de 14 LO-förbunden partibidrag. Utvecklingen har gått snabbt. 2017 gav 8 förbund pengar till partiet, efter det har inbetalningarna uteblivit från Kommunal, Pappers och nu senast Elektrikerna.
Enligt Petter Johansson, facklig-politiskt ansvarig på Elektrikerna, fokuserar förbundet numer på medlemmarnas behov i stället för på ett parti.
Behoven ska styra vilka frågor som drivs. Ett exempel är olyckorna i energibranschen.
– Det är ett strategiskt beslut och vi får större utväxling för våra pengar. Förståelsen och relevansen för facklig-politisk samverkan blir också större, säger han.
Bidragen till S har störtdykt
”Omodernt att ge pengar”
Pappers, som senast gav pengar 2018, har inte ”slutat ge pengar” till S, enligt presstjänsten. Men förbundet ger inte per automatik.
Kommer en faktura från partiet så prövas den. Kommunal, däremot, slutade ge pengar 2020. I stället läggs pengar i en fond till aktiviteter och utbildningar ”för kommunalare av kommunalare”.
– Det kändes omodernt att ge pengar till ett politiskt parti. Det är en del av Kommunals förändringsresa, att bli en modern fackförening, säger Kommunals valledare Katarina Berggren.
Fackförbundet IF Metall ger dock fortfarande sex kronor per medlem och år till partiet. ”Frågan brukar tas upp vid kongresserna genom motioner som vill se över det ekonomiska stödet. Hittills har kongresserna beslutat att stödet ska bibehållas”, skriver förbundets presstjänst i ett svar. Nästa kongress hålls i december 2022.
”En värld som inte finns”
Men ifrågasättandet av de tajta banden till S märks, inte främst ute på förbundens kongresser.
En person med lång facklig-politisk erfarenhet, och som inte vill medverka med namn, beskriver en utveckling där de förtroendevalda (som åker på kongresser) gått till vänster medan medlemmarna gått till höger.
– Det där glappet kan vara lite problematiskt att hantera. Ibland pratar LO-förbundens förtroendevalda om en värld som inte riktigt finns.
4 kronor per LO-medlem
LO:s kanslichef Annika Nilsson säger att det är LO-styrelsen som beslutar om S-pengarna. Och att de fortsätter ge eftersom de har organiserad facklig-politisk samverkan med partiet.
– Det är ingen som väckt frågan på den kommande LO-kongressen. Men skulle det ändras får det konsekvenser.
I dag ger LO motsvarande fyra kronor per medlem och år, trots att deras egen rekommendation till förbunden är sex kronor per medlem och år. Annika Nilsson säger att det är en klumpsumma som LO ger, utan koppling till medlemsantal. Om LO:s rekommendation till förbunden fortfarande gäller är oklart.
– Det finns en sådan rekommendation från längre tillbaka, men ställningstagandet har inte förnyats. Vi har inte heller fattat beslut om att riva upp det. Men tiderna har förändrats.
Flera LO-förbund har slutat ge pengar till S, hur påverkar det er?
– Vi har noterat det, men min bild är ändå att många förbund styrt om på ett sätt som gör att det blir ännu mer samarbete än tidigare.
Ingen uppmaning att rösta på S
Valrörelsen är ett exempel på när LO stöttar med annat än pengar. Även om det blir tredje gången gillt som LO driver en självständig facklig valrörelse är målet att öka andelen medlemmar som röstar på Socialdemokraterna.
Flera förbund resonerar på liknande sätt, till exempel Kommunal.
– Vi har inte tryckt material med någon sosseros utan det är medlemsnära frågor. Det är väldigt viktigt för oss, säger valledare Katarina Berggren.
Byggnads kommer, till skillnad från LO och Kommunal, inte uppmana väljarna att rösta på ett visst parti i kommande valrörelse. Transport som var först ut med att sluta ge pengar till S har ännu inte bestämt sig.
– Det beror på hur Socialdemokraternas politik ser ut. Vi kommer driva Transports frågor.