Torterades till döds i Egypten – rättegången ställs in
28-årige Giulio Regeni reste till Egypten för att forska om fria fackföreningar men torterades till döds och dumpades vid en motorväg. Nu ställs rättegången mot poliserna som misstänks för mordet in.
En italiensk domare har ställt in rättegången om mordet på doktorandstudenten Giulio Regeni år 2016, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Anledningen är osäkerhet om huruvida de åtalade – fyra män knutna till egyptisk polis och säkerhetstjänst – har blivit delgivna misstanke om brottet, ett krav för att ansvarsfrågan ska kunna prövas.
Åklagaren Sergio Colaiocco hävdade att Egypten aktivt saboterat utredningen av brottet och förhindrat alla försök att kontakta de misstänkta. Italien har vid ett trettiotal tillfällen begärt deras adresser av egyptiska myndigheter, utan resultat.
– Vi har gjort allt som står i vår makt, sade Colaiocco i rätten, enligt Reuters.
Han tillade att mordet var så uppmärksammat att det är orimligt att de misstänkta, vars namn publicerats i internationella medier, inte skulle ha hört talas om det.
Mordoffer forskade om fria fack
Regeni befann sig i Egypten för att skriva sin avhandling. Temat var landets fria fackföreningsrörelse.
Han försvann spårlöst i januari 2016. Ett par veckor senare hittades hans sargade kropp dumpad vid en motorväg utanför Kairo. Kroppen hade brännmärken, krossade ben, avskurna öron, trasiga naglar och skärsår under fötterna.
Egyptisk polis har vid flera olika tillfällen påstått sig löst fallet. Det har omväxlande hävdats att Regeni dött i en trafikolycka, att han kidnappats och dödats av kriminella, att mordet var ett homosexuellt svartsjukebrott.
Samtliga förklaringar förkastas av italienska utredare, som i stället lagt skulden på egyptiska säkerhetstyrkor. Motivet till mordet är oklart men Regenis forskningsämne var politiskt känsligt.
Egyptisk underrättelsetjänst har medgivit att den höll Regeni under uppsikt innan hans försvinnande och mordet ledde till en infekterad diplomatisk konflikt mellan Italien och Egypten.
Familjen kräver rättvisa
Målet hänvisas nu till en lägre rättsinstans. Den ska besluta om försöken att underrätta de misstänkta ska fortsätta, eller om målet ska läggas ned.
– Det här är en motgång, men vi ger inte upp. Vi kräver att de som torterade och mördade Giulio inte ska gå ostraffade, säger advokaten Alessandra Ballerini, som företräder Reginis familj, enligt Reuters.
Fack i Egypten
I samband med arabiska våren 2011 växte den fria fackföreningsrörelsen fram och fick ökad betydelse i samhället, men utvecklingen stoppades av militärkuppen 2013 som förde general Abd al-Fattah al-Sisi till makten.
De senaste åren har förhållandena hårdnat ytterligare. Världsfacket Ituc har stämplat Egypten som ett av de tio värsta länderna i världen vad gäller fackliga rättigheter.
Fram till 2011 var statskontrollerade Eftu den enda tillåtna fackliga organisationen. Medlemskap var obligatoriskt för arbetstillstånd. Eftu hävdar sig ha 4,5 miljoner medlemmar och stöttade aktivt general al-Sisi i presidentvalet år 2014.
Under 2011 bildades den oberoende centralorganisationen Efitu, samt den mindre EDLC. Bägge är anslutna till världsfacket Ituc.
Källa: Union to Union