Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Den italienska staten höjer tonläget mot Egypten efter det brutala mordet på 28-årige Giulio Regeni, en italiensk Cambridgedoktorand som forskade om den egyptiska fackföreningsrörelsen på plats i Kairo.

Giulio Regeni.

Giulio Regeni.

I januari försvann 28-åriget Giulio Regeni. Ett par veckor senare hittades hans söndertorterade kropp längs med en motorväg utanför Kairo. Som Arbetet Global tidigare skrivit har mordet påverkat människorättsaktivister i hela Mellanöstern.

Mordet utvecklas nu till ett storpolitiskt spel mellan Egypten och Europa, rapporter Sveriges radios korrespondent Cecilia Uddén.

Kritiker och människorättsaktivister hävdar att han blivit mördad av den egyptiska säkerhetstjänsten.

Skadorna på hans kropp påminner om den tortyr säkerhetstjänsten använder sig av. Det handlar om brännmärken, krossade ben, avskurna öron, trasiga naglar och skärsår under fötterna. Hans mamma har sagt att det enda hon kunde känna på sin egen son var var nästippen.

En egyptisk delegation är nu på väg till Italien för att presentera mordutredningen. Men enligt Uddén hånas den egyptiska statens förklaringar till mordet. Först sa man att Regeni mördats för att han var homosexuell.

För två veckor sedan gick myndigheterna ut med att man hittat mördarna. Fyra unga män som alla dödats i ett skottdrama med polisen i mars.

Den egyptiska underrättelsetjänsten har sedan erkänt att man haft koll på Giulio Regeni. Hans forskningsämne – egyptisk fackföreningsrörelse anses vara mycket laddat. Amnesty i Italien har en kampanj kring fallet.

Europaparlamentet röstade med stor majoritet igenom en resolution om att fördöma mordet och andra brott mot mänskliga rättigheter som man anser att Abdel Fattah el-Sisis regeringen sysslar med.

Enligt den svenska biståndsorganisationen Union to Union är fackförbunden i Egypten den starkaste rörelsen i oppositionen. Samtidigt som landet, enligt den internationella fackliga samorganisation IFS, är ett av de tio sämsta länderna att vara arbetstagare i.

Sandra Lund