Regeringen vill höja taket i sjukpenningen
Regeringen vill att fler ska få ut 80 procent av sin lön när de är sjuka. I dag presenterades en kraftig höjning av inkomsttaket i sjukpenningen i nästa års budget.
För en genomsnittlig mottagare av sjukpenning skulle höjningen av taket innebära en ökning med 9 200 kronor per år enligt regeringens beräkningar.
I dag ligger inkomsttaket, alltså det högsta lönen man kan få 80 procent av när man är sjukskriven, på åtta prisbasbelopp. År 2021 innebar det 380 800 kronor. Nu höjs taket till tio prisbasbelopp, det vill säga 476 000 kronor.
– Det här är en omfattande satsning på sjukförsäkringen och den ekonomiska tryggheten vid sjukdom, sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi på presskonferensen.
”Bra dag för löntagare”
Med vid podiet var också LO:s ordförande Susanna Gideonsson. LO har länge drivit kravet att höja taket så att 80 procent ska kunna på 80 procent av sin lön i sjukpenning. Enligt henne är man nu nästan där för LO-gruppen, men kanske inte för tjänstemännen och akademikerna.
– Det här är en bra dag för sveriges löntagare, inte minst LO-förbundens 1,4 miljoner medlemmar, sa Susanna Gideonsson.
På presskonferensen presenterades också bland annat lättnader i reglerna för de som varit sjukskrivna i ett år, alltså den så kallade stupstocken.
Mer flexibel rehab
Reglerna ska bli mer flexibla för den som genomgår rehabilitering så att rehabiliteringen ska kunna slutföras utan att den sjuka förlorar sin sjukpenning.
Förändringarna hänger dock på att regeringen kommer överens både med Centerpartiet och Vänsterpartiet och får igenom sin budget i riksdagen.
Kommunals ordförande Tobias Baudin är mycket nöjd med beskedet från regeringen. Att taket höjs anser han är bra för legitimiteten för sjukförsäkringen, men mest nöjd är han med de ändrade reglerna efter 356 dagars sjukdom.
– Det är ett krav som vi har drivit från Kommunals sida länge och i våras samlade vi in över 50 000 namnunderskrifter. Att det nu kommer är riktigt jäkla bra.
Vad betyder det för Kommunals medlemmar?
– Det betyder trygghet och att du inte ska kastas ut i osäkerhet. Inte minst för de som stått i frontlinjen mot corona.