Amazons motståndare: ”Vi vill ha ett världsarv, inte 150 000 ton betong”
Amerikanska Amazon ska bygga ett afrikanskt huvudkontor i Kapstaden. Men på marken där de vill slå upp portarna slåss ursprungsbefolkningen för ett världsarv.
Detaljhandelsjätten Amazon investerar närmare tre miljarder kronor i ett nytt huvudkontor i Kapstaden, Sydafrika.
70 000 kvadratmeter stort ska kontoret bli, men inledningsvis har byggplanen mött på motstånd.
– Det var här mark först stals, säger Tauriq Jenkins, en aktivist från området kring till nyhetsbyrån Reuters.
Han syftar på hur holländare under 1600-talet koloniserade landområdet kring floden Liesbeek. Ett århundrade tidigare hade invånare lyckats stå emot portugisers kamp för erövring.
– Vi vill ha ett världsarv. Vi vill inte ha 150 000 ton betong, säger Tauriq Jenkins.
På det 37 hektar stora flodområdet låg tidigare en golfträningsanläggning och en populär bar, skriver Reuters. Den är också betydelsefull för ursprungsbefolkningen Khoisan som länge haft boskapsuppfödning där.
Landområden och vem som har rätt till dessa är oftast komplexa frågor i Sydafrika med sina svåra minnen av tvångsförflyttningar under apartheid-tiden.
50 000 klagomål har lämnats in
Kapstadens borgmästare Dan Plato konstaterade detta när han uttalade sig om Amazons projekt.
– Vi är mycket medvetna om att vi behöver ta arv i beaktande vid investeringar och skapande av arbetstillfällen, sa han enligt Reuters.
Därför ska det i området även anläggas en trädgård och ett kulturhus som tillägnas ursprungsbefolkningen som själva också kommer ha möjlighet att jobba där.
Men Amazon har även mött motstånd från samhällsledare och miljöaktivister. Enligt en lokal organisation som representerar boende i området har nära 50 000 invändningar mot byggplanerna hittills lämnats in till stads- och provinsmyndigheter.