Cementa får förlängt tillstånd
Regeringen vill göra en tillfällig ändring i miljöbalken för att rädda cementtillverkningen på Gotland. Cementas tillstånd förlängs i åtta månader.
Efter att Mark- och miljööverdomstolen underkänt Cementas miljökonsekvensbeskrivning av fortsatt kalkbrytning på Gotland har det varnats för omfattande konsekvenser för Sverige.
Branscher som bygg, anläggning och gruvnäring varnade för att mycket av verksamheten skulle stanna av, något som skulle innebära stora varsel i de berörda branscherna.
Regeringen förbereder nu en tillfällig ändring av miljöbalken som innebär att den kan förlänga Cementas tillstånd i cirka åtta månader.
– Vi har hamnat i en extraordinär situation som kräver extraordinära lösningar, sade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) när han tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan (S) meddelade beskedet vid en pressträff.
Förlängningen motiveras med att det nuvarande tillståndet förutom en tidsfrist, den 31 oktober i år, även har ett volymmål. Enligt regeringen har Cementa uppgett att volymmålet inte kommer att vara uppnått den sista oktober, utan omkring åtta månader senare.
Turerna kring Cementa
Mark- och miljööverdomstolen sade i början av juli nej till Cementas ansökan om fortsatt tillstånd att få bryta kalk på Gotland.
Anledningen var att domstolen ansåg att företagets miljökonsekvensbeskrivning var bristfällig.
Det nuvarande tillståndet löper ut den sista oktober i år.
Enligt Cementa står anläggningen i Slite för 75 procent av företagets cementproduktion i Sverige.
Regeringen vill nu förlänga tillståndet i åtta månader.