Amazon ska ”aktivt stödja” cannabislegalisering
Näthandelsjätten Amazon slutar drogtesta för cannabis och ska aktivt arbeta för legalisering i hela USA. ”Vi hoppas att andra arbetsgivare ska gå med oss”, skriver företaget.
Med en miljon anställda är Amazon den näst största privata arbetsgivaren i USA. Nu meddelar företaget att det slutar drogtesta för cannabis i anslutning till anställningar.
”Tidigare har vi, liksom många arbetsgivare, diskvalificerat människor från att jobba på Amazon om de testat positivt för marijuana”, skriver operative chefen Dave Clark på bolagets blogg.
”Men med tanke på hur delstaternas lagar utvecklas runt om i USA så har vi bytt spår. Vi kommer inte längre att inkludera marijuana i vårt omfattande drogtestningsprogram.”
16 amerikanska delstater har helt legaliserat cannabis. Ytterligare ett tiotal har avkriminaliserat eget bruk.
Ett förslag om nationell legalisering, den så kallade More-lagen, har nyligen lagts fram i kongressen. Detta initiativ ska Amazon ”aktivt stödja”, uppger Dave Clark.
”Vi hoppas att andra arbetsgivare ska gå med oss samt att politikerna skyndsamt antar den här lagen.”
Amazon är inte först ut. 2018 meddelade USA:s största bilhandlare Auto Nation att företaget slutade drogtesta för cannabis. Ett stort antal små och medelstora företag har följt efter och på flera håll har städer och delstater förbjudit arbetsgivare att neka någon anställning med hänvisning till ett positivt prov.
Däremot är Amazon det första av jätteföretagen som blandar sig i den nationella narkotikapolitiken.
”Vi kommer i stället att behandla det på samma sätt som alkohol”, skriver Dave Clark.
Amazon meddelar samtidigt en annan förändring. Företagets utskällda system för att mäta anställdas produktivitet ska reformeras.
Systemet spårar hur många paket lageranställda förpackar och slår larm om tempot blir för lågt. Anställda som misslyckats med att möta kvoterna får varningar och riskerar avsked.
Men framöver ska produktiviteten i stället mätas över längre tidsperioder, så att anställda som tar paus för att exempelvis kontakta ledningen eller åtgärda ett fel inte riskerar att straffas.
”Det primära målet”, skriver den operative chefen, ”är att identifiera om det finns problem med verktygen människor använder för att vara produktiva, att identifiera underpresterande anställda kommer först i andra hand.”
Amazon
Grundades 1994 och är i dag världens största nätbaserade detaljhandelsföretag.
Har runt en miljon anställda i USA.
Ökad näthandel under pandemin gjorde 2020 till ett rekordår för företaget. Intäkterna ökade med 34 procent till 386 miljarder dollar. Samtidigt ökade vinsten med 84 procent.
Parallellt rusade aktiekursen vilket gjorde att grundaren Jeff Bezos – världens rikaste person – privata förmögenhet ökade från 64 till 177 miljarder dollar.
2014 utsågs Bezos till ”världens värsta chef” av världsfacket ITUC.
Källa: Forbes