Fri och oberoende journalistik blockeras helt eller delvis i 132 länder.

Under 2020 försämrades pressfriheten globalt, visar Reportar utan gränsers årliga rapport som lanseras i dag och som inkluderar 180 länder.

– När det kommer till desinformation finns inget bättre vaccin än journalistik, men tyvärr ser vi allt oftare att faktabaserad journalistik motarbetas av politiska, ekonomiska, tekniska och ibland kulturella faktorer, säger säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Enligt rapporten är fri och oberoende journalistik helt blockerad eller hårt hindrad i 73 länder och begränsad i ytterligare 59 länder.

Pandemin har pressat journalister till tystnad runt om i världen, vilket Arbetet Global har skrivit om tidigare. Reportrar utan gränser frågar sig om det kommer bli lättare för journalister att granska och gräva när pandemin är över, eller om det försämrade läget blir bestående.

I Brasilien har president Jair Bolsonaro varit en flitig kritiker och hetsat mot oberoende medier. I årets index tappar därför Brasilien fyra placeringar och sällar sig till de länder där situationen för pressfrihet anses vara allvarlig.

Det land som rasat mest i 2021-års index är Malaysia som nu ligger på 119:e plats. Problemen i landet är stora och omfattar bland annat ett nytt dekret som tillåter regeringen att införa sin egen version av sanningen, skriver Reportrar utan gränser.

Norge rankas för femte året i rad som etta, medan Sverige kryper uppåt från en fjärde till en tredjeplacering.

Flera afrikanska länder, såsom Burundi, Sierra Leone och Mali, har också klättrat i 2021-års index även om de fortfarande tillhör grupperna där situationen för journalister är problematisk eller allvarlig.

Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex

Indexet mäter nivån av mediefrihet i 180 länder och territorier och beaktar, förutom övergrepp som hot, gripanden och mord, faktorer som mediepluralism, oberoende, miljö, självcensur, juridiskt ramverk, transparens och infrastruktur. Indexet bedömer inte regeringens politik.

Länderna som toppar listan 2021
(Inom parentes placering 2020)
1. Norge (1)
2. Finland (2)
3. Sverige (4)
4. Danmark (3)
5. Costa Rica (7)
6. Nederländerna (5)
7. Jamaica (6)
8. Nya Zeeland (9)
9. Portugal (10)
10. Schweiz (8)

Länderna med sämst pressfrihet 2021
171. Kuba (171)
172. Laos (172)
173. Syrien (174)
174. Iran (173)
175. Vietnam (175)
176. Djibouti (176)
177. Kina (177)
178. Turkmenistan (179)
179. Nordkorea (180)
180. Eritrea (178)