I en ny rapport anklagar Human Rights Watch den kinesiska regimen för att begå brott mot mänskligheten mot den muslimska minoritetsbefolkningen i Kina, som både inkluderar uigurer och kazaker.

Men även medborgare från dessa folkgrupper utanför Kinas gränser övervakas. De måste, enligt rapporten, dela med sig av personlig information som inkluderar telefonnummer och var de jobbar.

Den senaste granskningen grundar sig i officiella dokument, information från människorättsorganisationer och medier och utlåtanden från experter. Den är gjord tillsammans med Stanforduniversitet i USA.

För fem år sedan började Kina bygga stora så kallade omskolningsläger i den autonoma regionen Xinjiang. Från början förnekade regimen att de fanns men numera erkänner man att de används för bland annat yrkesutbildning.

En beskrivning som är långt ifrån vad både FN och människorättsorganisationer, inklusive Human Rights Watch, rapporterar. De hävdar att det förekommer tortyr, försvinnanden, sexuella övergrepp och massinternering av bland annat uigurer.

Human Rights Watch tar upp ett exempel på ett omskolningsläger. Där bor arbetare i sovsalar, förbjuds återvända hem på regelbunden basis och de får ingen lön för sitt arbete förrän de ”slutfört sin utbildning”.

USA stoppade i höstas importen av bomull, kläder, hårdprodukter och datordelar från den kinesiska regionen Xinjiang efter påstådda brott mot mänskliga rättigheter. Inom modebranschen har bland andra Nike, H&M och Adidas valt att bojkotta bomull från Xinjiang, som är en viktig exportvara för regionen.

Human Rights Watch och Stanforduniversitet skriver i sin rapport att de vill att det internationella samfundet agerar. De vill bland annat att länder inför inreseförbud mot ansvariga i Kina, att handelssanktioner införs och att FN tillsätter en kommission i ärendet.

Människorättsorganisationer uppskattar att fler än en miljon uigurer hålls fångna inne i arbetslägren.

Xinjiang

Den autonoma regionen Xinjiang ligger i Kinas nordvästligaste hörn. Med en yta mer än tre gånger så stor som Sveriges utgör regionen en sjättedel av Kina. Över 90 procent av området består av berg, öknar och svårforcerad terräng.

Av Xinjiangs omkring 21 miljoner invånare (folkräkning 2010) tillhör de flesta turkisktalande, muslimska folkgrupper, varav uigurerna – ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk – är den största med åtta–tio miljoner. Den kinesiska invandringen har varit kraftig de senaste årtiondena och drygt 40 procent uppskattas vara han-kineser.

I kinesisk historieskrivning har Xinjiang alltid varit en del av Kina, men graden av inflytande har varierat. Uigurerna har ofta känt en större etnisk och kulturell samhörighet med sina centralasiatiska grannar och strävat efter oberoende.

På senare år har separatiststrävandena i regionen märkts genom flera attentat, som skyllts på muslimska ”terrorister”, och genom den kinesiska regimens hårda reaktioner.

Källa: UI/Landguiden.