Efter en månads rättegång kom en domstol i Hongkong fram till att nio ledande demokratiaktivister brutit mot lagen då de 2019 organiserade en stor protestdemonstration.

En av de dömda är Lee Cheuk-yan som varit ledare för det oberoende facket HKCTU som under flera årtionden jobbat för ett mer självständigt och demokratiskt Hongkong.

– Vi kommer att fortsätta kampen, sa den 64-årige fackaktivisten innan han gick in i domstolen, skriver The Guardian.

Men han förklarade också för medierna att Hongkong nu befinner sig i en svår situation.

Själv har Lee Cheuk-yan sju åtal till framför sig.

Den senaste tiden har demokratirörelsen i Hongkong drabbats av flera bakslag. Myndigheterna har gripit många ledande personer och skingrat personer som samlats för att protestera.

Medimogulen Jimmy Lai och advokaten Martin Lee är två andra som också fått fällande domar emot sig.

Domstolen har ännu inte bestämt vilket straff det blir, besked kommer den 16 april. Men de har dömts för flera olika brott med ett maxstraff på femår, sammanlagt kan det leda till fängelse i tio år.

Troligen blir det dock kortare än så uppger en bedömare som The Guardian varit i kontakt med.

Hongkong

Staden har cirka sju miljoner invånare och var fram till 1997 en brittisk koloni. I dag finns ett visst självstyre men banden knyts allt hårdare till Fastlandskina.

Förra året trädde en ny säkerhetslag, stiftad av folkkongressen i Peking, i kraft i Hongkong som gjorde det enklare för myndigheterna i Hongkong att gripa oppositionella.

När Storbritannien lämnade Hongkong lovade Kina att det skulle finnas ett mått av demokratiskt oberoende. Demonstranterna, och många länder, ser nu detta oberoende som hotat.