I helgen fångades Centerpartiets Martin Ådahl på bild med en tavla som visade en karikatyr av honom framför en brinnande LO-borg.

Flera av LO-förbunden kritiserar nu hans agerande.

– Jag var tvungen att titta tre gånger på bilden för jag trodde inte det var sant. Sen blev jag jäkligt upprörd, säger Sekos ordförande Valle Karlsson.

– Bilden visar att man inte har kunskap om den svenska modellen. Starka fack och starka arbetsgivare är det som har tjänat landet väl under lång tid och att då göra så här är att trampa på 1,4 miljoner löntagare om man menar att LO är något som borde förstöras.

Martin Ådahl, som är arbetsmarknadspolitisk talesperson, fick tavlan i present av Centerstudenter när de utnämnde honom till Årets centerparlamentariker.

Martin Ådahl delade bilden på Twitter – ett inlägg som gillades av både Emil Källström, föräldraledig ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, och partiledare Annie Lööf.

Men senare bad Martin Ådahl om ursäkt och Annie Lööf skrev ett inlägg om att partiet tar totalt avstånd från bilden.

Martin Åhdal tilldelades utmärkelsen Årets centerparlamentariker 2020 och poserar med Julia Eriksson, ordförande i Centerstudenter.

– Det var ett smaklöst och barnsligt övertramp. Det är bra att C-ledningen tagit avstånd från bilden, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Men Johan Lindholm, Byggnads ordförande, menar att ursäkten ”ekar ihåligt” när de redan hade kommit med glada tillrop.

– Centern har gått från att vara ett folkrörelseparti till att bli Svenskt Näringslivs experimentlåda. De visar än en gång att de ser ner på vanliga knegare och saknar respekt för parternas arbete.

Påverkar det relationen mellan Centerpartiet och LO?
– Det är klart som sjutton att det gör.

Även Valle Karlsson på Seko spår sämre relationer mellan Centern och LO framöver.

– Martin Ådahl är inte vem som helst. Han är ju drivande i de frågor som är viktiga för oss. Är det den inställningen han har till LO som kom till uttryck i bilden då har han skapat sällsynt dåliga förutsättningar för att vi ska arbeta tillsammans.

Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels, säger även hon att relationen till Centerpartiet blir sämre, men inte på grund av bilden.

– Vår relation påverkas mycket mer av deras anti-arbetarpolitik än av att deras studentförbund skämmer ut sig. Det är inte första gången som Centerstudenter gör antifackliga utspel.

Under helgen förfasades även LO:s ordförande Susanna Gideonsson över bilden.

– Oerhört smaklöst och totalt oacceptabelt, sa hon bland annat till Aftonbladet.