I fredags kom det överraskande beskedet. IF Metall och Kommunal hoppar på överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK om arbetsrätt och omställning.

Att förhandlingar ens pågick var okänt för de andra LO-förbunden.

Tommy Wreeth, ordförande för Transport, fick reda på överenskommelsen under ett extrainkallat möte med LO-styrelsen på torsdagskvällen.

IF Metall har tidigare flaggat för att de kan tänka sig att hoppa på avtalet så det kom inte som en fullständig överraskning för honom. Det gjorde dock Kommunals besked.

– Det var som en blixt från klar himmel. Man kan inte anklaga IF Metall för att ha inte ha varit ärliga och sagt vad de tycker. Kommunal var precis tvärtom, så det svider ännu mer. De var väldigt kritiska till uppgörelsen och var till och med ute och kritiserade Torbjörn Johansson i våras. Och så gör man något tio resor värre själva.

Han menar att beskedet från de två största LO-förbunden kan få konsekvenser för LO:s samordning i framtiden.

– Det blir väldigt konstigt om man från LO:s sida ska samordna en avtalsrörelse eller en las-förhandling när Kommunal och IF Metall helt plötsligt går iväg och gör upp ändå. Då finns det väl ingen samordning?

En fråga som han menar att fredagens besked kan få konsekvenser för är hur övriga förbund förhåller sig till märket, alltså löneökningstakten som beslutas av fack och arbetsgivare i industrin och som övriga fack sedan ska förhålla sig till i sina lönerörelser.

– Absolut. Jag förstår inte varför man ska vara med i en sån samordning när man i andra samordningar kan gå ut och göra som man vill ändå. Det är klart att det kan få konsekvenser för märket också.

Arbetet talar med Tommy Wreeth under måndagsförmiddagen. Några timmar senare ska LO hålla sitt första styrelsemöte efter fredagens besked.

Han menar att LO:s ledning behöver svara på hur de ser på organisationen i framtiden.

– Passerar sådant här igenom, vad har LO för betydelse då? Det här har ju redan hänt men någonstans är det läge för LO-ledningen och LO-styrelsen att bestämma hur det ska se ut i morgon. Det finns en del att diskutera.