Sjuka barn ska stanna hemma från skola och förskola, men friska kan gå dit även om andra i familjen är smittade. Det har tidigare varit Folkhälsomyndighetens inställning.

Linjen har kritiserats den senaste tiden av både Kommunal och Lärarförbundet som bland annat har frågat hur överlämningen av barnen i praktiken ska ske på ett säkert sätt.

Nu går Folkhälsomyndigheten fackförbunden och den oroliga personalen till mötes.

Enligt nya råd som myndigheten presenterar på sin hemsida i dag, tisdag, ska alla barn i ett hushåll där någon är smittad av covid-19 stanna hemma, oavsett om de själva har symptom.

– Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Kommunals ordförande Tobias Baudin är positiv till beskedet.

– Det är jättebra att Folkhälsomyndigheten har ändrat sina rekommendationer. Jag är övertygad om att det kommer att välkomnas av landets alla barnskötare och förskolelärare, säger han.

Enligt honom är beskedet bra också ur fler aspekter än bara förskolepersonalens säkerhet och hälsa.

– Vi har sett förskolor stänga på grund av smitta. Förskolan behövs inte minst för att andra samhällsviktiga yrken som de som jobbar i sjukvården och äldreomsorgen ska kunna gå till jobbet.