Paintballbanor, veteranbilar och en strandtomt. Det var några av ingredienserna i den så kallade Sekohärvan.

Sekos väg- och banklubb i Gävle-Dala var rädda att klubbkassan skulle försvinna till förbundskontoret.

Pengar som kommit in från arbetsgivarna i så kallade granskningsavgifter till Sekos väg- och banklubbar. Avgiften var 1,5 procent på utgående löner och skulle bekosta granskning av löner och villkor för de anställda i mindre företag utan lokal facklig organisation.

Därför startade man en fritidsförening dit drygt 14 miljoner kronor överfördes.

Efter en långdragen rättstvist betalas nu drygt tio miljoner tillbaka till klubben.  

Den största delen finns i fritidsföreningen, men även hos Bosse Hedin, en före detta ombudsman som fick sparken i samband med avslöjandet. Han står bland annat som ägare till en strandtomt som han köpte efter att fritidsföreningen nekats att köpa den.

Enligt Jonas Pettersson, planerings- och kommunikationschef på Seko, är det en av de tillgångar som den före detta ombudsmannen nu ska lämna igen.

– Detta är givetvis en stor seger för våra medlemmar. Vi har förutom att ha lyckats få tillbaka stora delar av de pengar som tagits från våra medlemmar också sett till att den sparkade ombudsmannen fått tömma sina konton och tillgångar, säger Jonas Pettersson.

För drygt ett år sedan dömde tingsrätten att fritidsföreningen och ombudsmannen tillsammans skulle betala tillbaka alla pengar, alltså drygt 14 miljoner kronor.

Läs mer om Sekohärvan här

Domen överklagades men precis innan huvudförhandlingarna skulle starta i hovrätten nåddes en uppgörelse mellan parterna. Där landade slutsumman på drygt tio miljoner.

– Vi var tvungna att göra en bedömning med olika scenarier. Vi har hållit på i sex år med det här, så tyvärr har en del pengar försvunnit i advokatkostnader och liknande under tiden.  Då har vi landat i att det här är det sättet vi kan få tillbaka så mycket pengar som möjligt, säger Jonas Pettersson.

I samband med att härvan började nystas upp beslutade Seko att upplösa styrelsen och i stället trädde förbundsstyrelsen in i dess ställe.

Nu är man på väg att starta om klubben. Och då har man ett ganska bra startkapital.

– Exakt hur mycket pengar som kommer att gå rakt in i klubbkassan, där är vi inte riktigt än. Men de kommer ha ett betydande kapital för att dra igång klubbverksamheten igen, konstaterar Jonas Pettersson.

Arbetet har inte kunnat nå Bosse Hedin för en kommentar.