”Nu känns det som att jag har hittat rätt”
Vägen till jobb har varit lång för Jenny Undin som har asperger. På jobbet som IT-värd får hon lösa andras problem.
”Jag har en aspergerdiagnos som gör att jag har nedsatt arbetsförmåga. Förut bollades jag mellan myndigheterna och hamnade på daglig verksamhet, där jag fick servera kaffe till politikerna i kommunhuset för sju kronor i timmen, trots att jag har en universitetsexamen i språk.
Men nu känns det verkligen som att jag har hittat rätt.
Jag börjar dagen med att kolla hur datorerna är bokade och så spritar jag överallt. Jag är helt galen i sprit, haha. Det ingår i mina arbetsuppgifter, och i alla andras också, men det är nog jag som är duktigast.
Sedan börjar jag hjälpa folk. De kommer fram och frågar och jag håller lite koll om någon verkar ha problem.
Jag hjälper till med datorfrågor, som att skriva ut, skapa konton, felsöka om det är några problem och använda program. Ibland kan det vara: ’Hallå, den här datorn funkar inte!’ Men så har de inte tryckt på startknappen.
En del saker är knepigare, som när någons mejlprogam inte fungerade och jag fick hitta och installera om en speciell fil. Men jag gillar utmaningar och jag löser oftast allt.
Annars kan man alltid ta hjälp av Google eller en kollega.
Min diagnos gör det svårt för mig att läsa av folk, så ibland kan jag behöva hjälp med det.
Jag gillar den sociala interaktionen, men det kan vara väldigt ansträngande för mig. Där har Sara och Tomas, som var mina handledare när jag började här som praktikant innan jag anställdes, varit ett jättebra stöd.
De har verkligen förstått mina behov, hjälpt mig med mina svagheter och uppmuntrat mina styrkor.
Diagnosen gör också att jag inte är så bra på att hantera stress, men det är
inget jag har känt här. Jag går nästan alltid till jobbet med ett leende.
Förut var ekonomin en stressfaktor, när jag fick leva på 3 900 kronor i månaden. Nu har jag precis fått min första lön och kunde köpa nya kläder. Det har jag inte gjort på länge.
Jag jobbar halvtid, men för ekonomins skull vore det bra att jobba mer. Fast jag vet inte om jag skulle klara det. Jag har viljan att jobba mycket mer, men jag tror inte att jag har kraften att göra det.”
Jenny Undin
Bor: Lägenhet i Märsta.
Ålder: 26 år.
Jobbar som: IT-värd på Märsta bibliotek.
Bäst med jobbet: Att möta alla människor. Jag får så mycket positiv energi tillbaka. Sedan gillar jag att lösa problem, särskilt när det blir lite knepigt.
Sämst med jobbet: Alla besökare är inte lika trevliga. Jag har blivit kallad idiot och allt möjligt. Och så kan det ibland bli lite språkförbistringar, och det är en utmaning för en aspergare.
IT-värden hjälper dig vid datorn
Det är fortfarande många, fram för allt äldre, som har inte tillgång till datorer eller surfplattor med internetuppkoppling eller kunskaper att använda dem.
På Sveriges bibliotek kan man låna datorer och få hjälp av IT-värdar med eventuella problem som kan dyka upp.
I vanliga fall kan man även boka in tid hos IT-värden för att till exempel lära sig hur en smart telefon fungerar. Men under coronapandemin erbjuder de flesta bibliotek inte den tjänsten.