Sydafrikanska fack planerar strejk mot korruption
Sydafrikanska fack mobiliserar för storstrejk den 7 oktober. I fokus står den skenande korruptionen i landet.
Den sydafrikanska centralorganisationen Cosatu, som står regeringspartiet ANC nära, har utlyst en landsomfattande ”socio-ekonomisk” strejk den 7 oktober.
Datumet är inte valt av en slump. Den 7 oktober uppmärksammar fack världen över Internationella dagens för anständiga arbetsvillkor – eller World day for decent work.
Men i Cosatus kallelser handlar det inte så mycket om arbetsmiljö som om den svåra situationen för landets arbetare generellt.
”Sydafrika balanserar på ruinens brant och det är dags att vi alla reser oss och kräver omedelbar handling av politiker och beslutsfattare”, skriver centralorganisationen i ett uttalande.
Udden är särskilt riktad mot mutbrott i den offentliga sektorn.
”Det största hindret för att fixa Sydafrikas många problem är statens bristande effektivitet och korruptionens farsot”, skriver Cosatu.
Sydafrika har under senare år skakats av upprepade korruptionsskandaler inom statligt ägda företag.
I samband med pandemin har även korruptionen i den privata sektorn hamnat i strålkastarljuset.
Lokala medier har rapporterat om storskaligt fusk med statligt permitteringsstöd. Kontrakt för att leverera personlig skyddsutrustning rapporteras ha gått till skumraskbolag som levererat undermåliga produkter till uppblåsta priser.
Cosatu kräver bland annat att anhöriga till folkvalda ska förbjudas att göra affärer med det offentliga samt att korruptionsmisstänkta skyndsamt ställs inför rätta.
”De oetiska politiska ledare som har plundrat pengarna som skulle gå till personlig skyddsutrustning och stulit matpaket från de fattiga måste åtalas”, skriver centralorganisationen.
Cosatus medlemsförbund samlar omkring två miljoner anställda och centralorganisationen uppmanar alla att delta i strejken.
Sydafrika
Sydafrika har omkring 50 miljoner invånare och är Afrikas största ekonomi.
Landet har en välmående medelklass och en rik elit. Samtidigt är fattigdomen utbredd, arbetslösheten hög och de ekonomiska klyftorna bland de djupaste i världen.
Afrikanska nationalkongressen (ANC) har dominerat politiken sedan valet 1994, det första sedan rasåtskillnadssystemet apartheid avskaffades, men stödet har minskat i takt med korruptionsskandaler och ökande arbetslöshet.
Landets stora inkomstskillnader låg ANC i fatet vid valet 2019. För tredje gången i rad backade ANC, men lyckades behålla kontrollen över parlamentet.
Källa: UI/Landguiden