De tyska facken uppger att de inleder korta varningsstrejker efter att den senaste förhandlingsrundan om ett nytt avtal har misslyckats.

Parterna överlägger om lönerna för 2,3 miljoner anställda inom vården och barnomsorgen men även offentliga banker. 

– Det finns ett stort tryck på högre löner, särskilt ute på sjukhusen, säger Frank Werneke som är ordförande för det tyska facket Ver.di till tv-kanalen ZDF television. 

Varningsstrejker på ett par timmar är en utbredd facklig metod i Tyskland för att öka pressen i avtalsförhandlingar. 

Striden om de offentliganställdas löner i Tyskland inleddes för en dryg månad sedan.

Arbetsgivarna har uppgett att det inte finns utrymme för löneökningar. Coronapandemin har, enligt dem, gjort det omöjligt att höja kostnaderna och de vill frysa lönerna på dagens nivå.

Lönekraven från facken ser helt annorlunda ut.

Facken kräver löneökningar på 4,8 procent och en lägsta höjning på motsvarande 1 500 kronor i månaden. Kravet ställs av fackförbunden Ver.di och DBB som organiserar offentliganställda. 

De kräver också att arbetstiden kortas i östra Tyskland.

Trots att det var trettio år sedan som Öst- och Västtyskland slogs samman till en stat så finns det fortfarande skillnader i arbetsvillkor.

I vissa delstater i östra Tyskland har anställda längre arbetstid än i väst. Ver.di och DBB kräver att arbetstiden där ska kortas med en timme så att de får samma villkor, uppger tv-kanalen DW.

Nästa förhandlingsrunda mellan parterna inleds den 22 oktober. 

Tyskland

• Utvecklingen på den tyska arbetsmarknaden har varit ljus under 2010-talet. Arbetslösheten är förhållandevis låg och lönerna har ökat men utrikesfödda har svårt att få jobb.

• Arbetslösheten är fortfarande högre i de östra delarna av Tyskland än i de västra. Lönenivåerna har också ofta legat lägre i öst.

• De tyska fackförbunden anses fortfarande starka internationellt sett, men de har förlorat många medlemmar. Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB) är den största fackliga centralorganisationen med cirka sex miljoner fackligt anslutna. De största förbunden inom DGB är IG Metall för verkstadsindustrin och tjänstemannaförbundet Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft (ver.di).

Källa: Utrikespolitiska institutet