Det sista jag tog bort från vår tidnings hemsida var en text om ett event med namnet En natt med Drakula.

En grupp ortodoxa hotade att gå till åklagaren med anklagelser om att en bibliotekarie bakom eventet var djävulsdyrkare.

Eftersom jag haft kontakt med bibliotekarien länge och vi har blivit vänner så gjorde jag som han sa då han bad mig ’att inte reta björnen.’

En redaktör för en rysk tidning berättar om svårigheterna att jobba som journalist i Ryssland.

Redaktören är en av 28 journalister som intervjuats i boken Journalism in Russian som ges ut av Barents Press Sverige.

Boken släpptes strax innan den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vaknade ur sin koma efter giftattacken. 

Berättelserna från de ryska reportrarna och redaktörerna ger en aning av vidden av de problem som miljöaktivister, fackligt aktiva och oppositionspolitiker brottas med varje dag.

Den ryska miljöaktivisten Sergei Belogorokhov publicerade till exempel ett inlägg på VKontakte, ryska motsvarigheten till Facebook, där han skrev om hur ett slukhål öppnat sig i marken i en by som heter Roza.

I inlägget uppger han att slukhålet kan bero på arbetet i en närliggande kolgruva. 

Det är falska nyheter slog domstolen fast och dömde honom till böter på 40 000 rubel (nästan 5 000 kronor). 

Flera journalister berättar att de avstår från att publicera nyheter som kan betraktas som förolämpningar mot myndigheterna.

”Även om nyheterna är 100 procent korrekta kan man dömas till böter för att sprida fejknyheter”. 

Myndigheterna i Ryssland har en hel arsenal till sitt förfogande för att tysta oberoende journalister och hindra röster att sprida sig på sociala medier. 

En varning från statens medietillsynsmyndighet, Roskomnadzor, brukar tysta de flesta eftersom de kan leda till att en tidning blockeras på nätet.

Böter, konfiskering av utrustning eller fängelse med hänvisning till lagar som rör terrorbrott, extremism, droger eller skydd för barn kan i värsta fall leda till fängelse.

En journalist på en statsägd nyhetsbyrå uppger att de farligaste ämnena i dag är kritik mot myndigheter samt nyheter om massdemonstrationer.

När medier inte kan eller vågar rapportera om missförhållanden, demonstrationer eller strejker så blir det svårt för oppositionen att organisera sig, även om missnöjet finns där.

Den som tror att hen är ensam väljer ofta att knyta sin hand i fickan. Att zombielikt gå till jobbet. Härda ut i tystnad.

Det myndigheter i alla auktoritära länder fruktar är vad som kan hända då ett folk vaknar ur koman.