I den stora statliga nyhetsbyrån RIA Novosti slår en krönikör fast att ”det gröna vansinnet har gripit tag om vår värld”.

När Greta Thunberg kritiserar dagens globala ekonomiska system, rasism och patriarkala strukturer blir krönikören orolig eftersom hennes plan kan leda till att ”världen aldrig mer blir sig lik”. Endast i Ryssland och Kina kommer det sunda förnuftet att fortfarande råda. 

På sätt och vis kan man förstå ilskan.

Greta Thunberg faller utanför ramen.

I stället för att skötsamt gå till skolan så strejkar hon och har fått miljontals med sig som kräver att världens politiska ledare måste lyssna på vetenskapen. 

Om det sker så måste vår globala arbetsmarknad ställa om snabbt. Fossila jobb måste bli gröna. Men det är ingen lätt match om de som blir av med sina jobb inte erbjuds andra möjligheter.

Det är lätt att skratta åt vissa av nyheterna men när lögner och fulvinklingar sprids urholkas förtroendet för medier, myndigheter och organisationer som försöker sträva efter saklighet

Erik Larsson

På goda grunder är många oroliga. Den som vill härska genom att söndra gör alltså klokt i att elda på motsättningarna.

Falska nyheter är ett effektivt sätt att göra det på. 

East stratcom task force är EU:s grupp för att hantera fejknyheter som sprids från östländer. Jo, det finns grupper som tittar på desinformation från andra länder också men just nu anses den ryska desinformation vara värst. 

Sedan 2015 har EU-kommissionen en databas där det finns 7 000 nyheter som de bedömer vara medvetna lögner. Varje vecka samlar de in mellan 40 och 70 nya fall.

Just nu handlar det mycket om Greta Thunberg och hur väst konspirerar mot Ryssland på olika sätt.

Bland annat är Ryssland utsatt för en komplott då den globala anti-dopingorganisationen Wada hittat brister i det ryska sättet att jobba med dopingfrågor och vill stänga av dem från OS.

Russian today vinklar artikeln på toppolitiker som gick ut och förklarade att Ryssland nu beskylls för allt ont som sker i världen. 

Den 22 april i år fick läsarna av den stora nyhetsbloggen Utro veta att Sverige genomför en militär upprustning på Gotland för att attackera Ryssland. 

Att Sverige satsar på att lära migranter ha sex med svenska kvinnor var en annan uppseendeväckande nyhet som spreds av den ryska nyhetsbyrån Lenta i somras. 

I själva verket handlade det om en sexualupplysningskampanj som getts ut på flera språk.

Det finns medier över hela världen som hårdvinklar och fular till sig klickraketer, men de ryska statskontrollerade medierna har fått nästan tre och en halv miljard kronor för att sprida sin propaganda. 

Det är lätt att skratta åt vissa av nyheterna men när lögner och fulvinklingar sprids urholkas förtroendet för medier, myndigheter och organisationer som försöker sträva efter saklighet.

Den amerikanska historikern Timothy Snyder har skrivit om vad falska nyheter och propaganda kan leda till. För nazismen var det fejknyheterna och propagandan som var vägen till makten.

Adolf Hitler började jobba som propagandist 1919 och slutade aldrig, hävdar Timothy Snyder.

Till början höll han ångande tal i ölhallar där han hetsade mot judar. Sedan flyttade hatet in i tidningsspalterna.