Kinesisk chef sköt anställda i Zimbabwe
Med höjd arm går den kinesiske chefen fram och skjuter de två zimbabwiska gruvarbetarna på nära håll. Händelsen har väckt stor upprördhet. Facket rasar mot att regeringen ”har sålt landet”.
En dramatisk videoinspelning från händelsen visar hur chefen på nära skjuter en av gruvarbetarna samtidigt som övriga anställda ryggar undan.
Efter att klippet postats av oppositionsrörelsen MDC, och spridits i rasande fart på sociala medier, reagerade myndigheterna. I måndags greps den kinesiske medborgare som misstänks ha avlossat skotten, rapporterar oberoende tidningen Newsday.
Den ene gruvarbetaren vårdas fortfarande på sjukhus efter att ha skjutits i benet.
Den andre undkom med nöd och näppe med livet i behåll – kulan snuddade hans haka.
Bakgrunden ska ha varit en lönekonflikt och chefen misstänks nu för mordförsök. Dramat skedde i en guldgruva nära staden Gweru i centrala Zimbabwe.
Utfattiga Zimbabwe har vänt sig mot Öst när USA och Europa infört sanktioner. Kina är en maktspelare i landet.
Att kinesiskt ägda företag har kinesiska chefer och zimbabwisk personal är norm. Uppgifter om missförhållanden och dåliga villkor är vanliga.
Centralorganisationen ZCTU har fördömt händelsen men riktar i första hand sin kritik mot den egna regeringen.
”Regeringen har sålt landet till Kina. Nu gör kineserna som de vill och förgriper sig på zimbabwiska arbetare i vårt eget land eftersom de vet att vi inte har något skydd från regeringen”, skriver ZCTU på Twitter.
Efter att händelsen väckt ont blod har det kinesiska företaget meddelat att det ska betala de anställdas sjukhusräkningar samt erbjuda kompensation för sveda och värk, rapporterar Newsday.
Fakta: Zimbabwe
• Zimbabwes moderna historia är intimt sammanbunden med Robert Mugabe, befrielsehjälten som styrde landet från självständigheten 1980 till 2017 men med åren blev allt mer auktoritär.
• Efter en maktkamp hösten 2017 ingrep militären och Mugabe pressades att avgå. Efterträdaren Emmerson Mnangagwa lovade att ta itu med landets akuta ekonomiska problem men i stället har krisen förvärrats.
• Inflationen låg under 2019 på drygt 161 procent. Hundratusentals zimbabwier är beroende av matbistånd eller riskerar svält om skörden slår fel. Formella anställningar är sällsynta. Minst 80 procent av befolkningen försörjer sig inom den informella sektorn.
Källa: UI/Landguiden