Mexikansk toppadvokat gripen
I flera mexikanska städer pågår protester mot gripandet av advokaten Susana Prieto Terrazas. I 30 år har hon kämpat för bättre villkor i amerikanska fabriker längs gränsen mot USA.
– Naturligtvis är jag rädd, naturligtvis räds jag min personliga säkerhet, sa Susana Prieto Terrazas för några veckor sedan till tidningen El País.
Då hade hon i flera veckor verkat för att få företag i Ciudad Juárez att inte tumma på säkerheten när anställda återvände till sina jobb mitt under coronapandemin.
Förra måndagen greps Susana Prieto Terrazas av polisen i Matamoros i delstaten Tamaulipas, vilket hon livesände på sin Facebooksida. Därefter fördes hon till ett häkte i Ciudad Victoria, mer än 30 mil från sitt hem.
Hon anklagas för bland annat hot mot offentliga tjänstemän och för att stå bakom upplopp bland arbetare i sammansättningsfabriker, så kallade maquiladoras.
– Jag visste att förr eller senare så skulle delstatsguvernören uppmana till ett gripande, sa hon när hon fördes bort av polisen, enligt mexikanska medier.
I 30 år har Susana Prieto Terrazas försvarat och krävt rättigheter för arbetare i norra Mexiko, längs gränsen mot USA, där amerikanska och europeiska företag producerar komponenter till lägre pris på grund av billigare arbetskraft.
– Vi tror att detta är ett försök att få henne ur bilden. De försöker komma åt henne genom att säga att hon var hjärnan bakom allt våld som anställda vid fabrikerna kan ha ha begått, sa advokatens dotter Fernanda Peña Prieto efter gripandet, enligt The Guardian.
Häktningen av Susana Prieto Terrazas skedde bara några veckor innan ett nytt frihandelsavtal mellan USA, Mexiko och Kanada träder i kraft.
1 juli byts det gamla Nafta-avtalet mot USMCA som står för initialerna av länderna ovan. Enligt de flesta experter är avtalet mycket likt det tidigare men på några punkter så skiljer de sig åt – till arbetarnas fördel.
För precis som Susana Prieto Terrazas har kämpat för att få upp lönerna för fabriksanställda längs mexikanska gränsen så vill även USA:s president Donald Trump det.
Han vill vinna tillbaka hundratusentals arbetstillfällen i USA genom att Mexiko gör det dyrare att producera i landet. För att få igenom ett nytt handelsavtal har Mexikos regering således varit tvungen att gå med på arbetsmarknadsreformer och höjda löner.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador menar att den federala regeringen liksom USA inte har något med gripandet att göra utan ansvaret ligger helt och hållet på delstatsregeringen i Tamaulipas.
På en presskonferens i fredags sa presidenten att ”ingen kan hitta på ett brott” och han lovade också att arbetsmarknadsministern skulle bistå för att få till en förlikning mellan parterna, skriver El País.