Fackklubben vid Coops lager i Västerås sa våren 2018 upp den lokala överenskommelsen om ackordslön. Facket och arbetsgivaren diskuterade en ny lönemodell, men kom inte överens. I mars 2019 införde Coop på nytt ett ackordslönesystem – utan att man var överens med fackklubben.

Detta strider mot kollektivavtalet, hävdade facket och stämde Coop Logistik och Arbetsgivarföreningen KFO i Arbetsdomstolen (AD). AD:s dom som meddelades i dag ger Handels rätt: Arbetsgivaren får enligt kollektivavtalet inte införa eller erbjuda ackord utan att komma överens med facket. Det skriver tidningen Handelsnytt.

Handels stämmer Coop för ackordssystem

Arbetsrätt

AD dömer arbetsgivaren att betala 200 000 kronor i skadestånd och lika mycket i rättegångskostnader till facket.

Fackets juridiska ombud, Annett Olofsson på LO-TCO Rättsskydd är nöjd.

– Vi är glada. Domstolen har enhälligt ställt sig bakom vår tolkning att så här får inte en arbetsgivare göra. Om det skulle hända igen skulle det bedömas som extra allvarligt, säger Annett Olofsson.

Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.