USA-fack stöder protester mot polisvåld
Inom vården får personer som säger ”Jag kan inte andas” omedelbart hjälp. Det skriver sjuksköterskeförbundet i Minnesota i en syrlig kommentar till det brutala polisingripande som dödade George Floyd. Flera amerikanska fack kräver nu rättvisa för polisvåldets offer.
Bilderna på George Floyds sista ögonblick i livet är smärtsamma. I ett USA som fortfarande plågas av infekterade rasrelationer är de också fulla av symbolik.
Floyd, som är svart, ligger med ansiktet ned mot asfalten.
Polisen som vägrar flytta sitt knä från hans nacke är vit.
Floyds sista ord har blivit ett stridsrop för den proteströrelse som nu sveper över landet.
– Jag kan inte andas.
Flera amerikanska fackförbund har ställt sig bakom kravet på rättvisa för polisvåldets offer.
”Som sjuksköterskor ser vi dagligen den fruktansvärda effekten av rasism på våra sjukhus och i våra samhällen. Vi kan inte tiga när ännu en svart man har dött av polisens behandling”, skriver MNA, ett sjuksköterskeförbund i Minnesota, den delstat i vilken staden Minneapolis där Floyd dödades ligger.
Centralorganisationen AFL-CIO, ofta kallad USA:s LO, menar att fallet synliggör skillnaden i livsvillkor för dess vita respektive icke-vita medlemmar. Liksom för vita respektive icke-vita arbetare.
– George Floyds onödiga död i händerna på Minneapolispolisen var en tragedi som hade gått att undvika, sade ordföranden Richard Trumka i ett tal.
– Rasism spelar en förrädisk roll i vardagen för alla färgade arbetare. Detta är en facklig fråga eftersom det är en arbetsplatsfråga.
”Den här händelsen är en alltför välkänd påminnelse om att det fortfarande finns en dubbel måttstock för afroamerikanska män i kontakten med polisen”, skriver AFL-CIO:s Minnesotaavdelning.
I Minneapolis har bussförare vägrat hörsamma polisens begäran om att köra gripna demonstranter till arresten.
– Om vi känner att någonting är orättvist så ska våra medlemmar ha rätten att inte stödja det eller erbjuda sina tjänster, säger Ryan Timlin, ordförande för transportfacket ATU:s lokalavdelning, till Vice.
Samma scenario har utspelat sig i New York.
– Inga av våra förare borde användas för det, säger klubbordföranden JP Patafio till Vice, och tillägger att facket också vägrade att köra gripna under Occupy Wall Street-protesterna 2011.
Den ideella organisationen Centro de Trabajadores Unidos en la Lucha (CTUL) – Förenade arbetares kampcenter – har sin lokal bara något kvarter bort från platsen där Floyd dödades.
När upprörda Minneapolisbor fyllde gatorna delade CTUL ut vatten och ansiktsmasker för att skydda mot virusspridning.
– Reaktionen var bara bestörtning och vrede. Vi har sett det här förut i Minneapolis, säger talespersonen Isabela Escalona till Labor Notes.
Lärarfacket MFT har uppmanat sina medlemmar att delta i protesterna.
– Oavsett vad domstolarna kommer fram till fick våra elever precis ännu en skräckinjagande läxa i vad det betyder att vara svart i Minnesota, säger den tillträdande ordföranden Greta Callahan i ett uttalande.
Floyds död har väckt reaktioner även bortom USA:s gränser.
I länder som Brasilien, Iran, Storbritannien och Tyskland har solidaritetsaktioner anordnats, rapporterar den amerikanska public service-kanalen NPR.
I Sydafrika, där apartheidsystemets institutionaliserade segregation fortfarande är ett öppet sår, kallar centralorganisationen Saftu i ett uttalande Floyds död för en påminnelse om den ”rasism som svarta människor utsätts för världen över, från Minnesota till Marikana”.