Även brittiska fack växer
Det är inte bara i Sverige som facken rapporterar att de fått flera medlemmar efter coronautbrottet. Liknande rapporter kommer nu från Storbritannien.
Efter flera års vikande medlemssiffror verkar trenden nu har vänt för facken i Storbritannien. Precis som i Sverige uppger de att medlemmarna strömmar till.
Det brittiska facket Unison, som har 1,3 miljoner medlemmar inom offentlig sektor, uppger att det sedan årsskiftet fått 16 000 nya medlemmar.
En stor del av ökningen har skett efter premiärminister Boris Johnsons tal den 10 maj där han uppmanade människor att gå tillbaka till sina arbetsplatser.
Många britter är oroade för om det är säkert att jobba eller inte. Arbetsmiljöfrågan har blivit ett viktigt rekryteringsargument för de brittiska facken.
Läkarfacket, British Medical Association, har enligt affärstidningen Financial Times fått 6000 nya medlemmar sedan årsskiftet.
Lärarfacket, National Education Union, som organiserar 450 000 lärare, har ökat med 20 000 sedan landet stängde ned.
En rad andra brittiska fack rapportar också ökningar av medlemstalen.
Det stora brittiska facket GMB, som organiserar inom flera sektorer, rapporterar att det får tusentals nya medlemmar varje vecka men uppger inte de exakta siffrorna för ökningen, skriver Financial Times.
Enligt tidningen så har facken i Storbritannien fått en allt viktigare roll sedan coronautbrottet.
Centralorganisationen TUC, motsvarande LO, uppger att den fått en allt närmare kontakt med regeringen.
– Om du har en kris som påverkar majoriteten av arbetskraften, då vill du kunna tala med deras representanter. Det är därför facken finns, säger Kate Bell på TUC, till Financial Times.