Redan i slutet av mars slog skyddsombudet på ISS Biljettkontroll, som utför kontrollerna åt SL, larm om förekomsten av ökat våld och hot mot de anställda.

Resenärer hostar, knuffas och skriker, berättade Ivana Evertsson.

Biljettkontrollanterna var därför oroade över att vara i trafiken och kontrollera biljetter.

Ivana Evertsson begärde att arbetsgivaren ISS skulle vidta åtgärder. Men så kom beslutet strax därpå om att biljettkontrollerna tillfälligt stoppas på grund av risken för smittspridning och förekomsten av hot.

Nu har en man i 40-årsåldern dömts vid Stockholms tingsrätt för att ha hostat en biljettkontrollant i ansiktet. Han har gjort sig skyldig till ofredande och ska betala ett skadestånd på 5 000 kronor.

I rätten har den kvinnliga biljettkontrollanten berättat att händelsen inträffade i Stockholms tunnelbana i början av april i samband med en biljettkontroll. 

Med sig hade hon två ordningsvakter.

När biljettkontrollanten närmade sig den nu dömde mannen pratade han i mobiltelefon. Han höll upp handen för att de skulle hålla den rekommenderade två meters avståndet, som råder under coronapandemin.

Biljettkontrollanten ska då ha backat för att visa hänsyn. Efter en stund ska mannen ha tagit fram sitt SL-kort och rest sig.

”Hon tänkte att hon skulle få kontrollera det, så hon tog något steg närmare och höll upp sitt kontrollinstrument. De stod bara någon halvmeter ifrån varandra. Istället för att lägga kortet där hostade han henne flera gånger i ansiktet. Hon uppfattade det som att han gjorde det med flit och att det var riktat mot henne”, står det i domen.

Ordningsvakterna grep genast in och satte handfängsel på mannen.

Mannen nekar till att ha avsiktligt hostat biljettkontrollanten i ansiktet. Han menar att han blev stressad av situationen och var orolig för Covid-19-smitta.

Detta eftersom ordningsvakterna ska ha lutat sig mot sätet mittemot honom och börjat argumentera om det var en eller två meters avstånd som gällde enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Enligt mannen ska han ha harklat sig två gånger när han reste sig upp för att ta sig ut från tunnelbanan. Det var inte riktat mot någon speciell person, hävdar han.

Rätten anser det är styrkt att mannen hostade biljetkontrollanten i ansiktet, bland annat med stöd av ett vittnesmål.

”Enligt tingsrättens uppfattning måste det anses utgöra ett ingrepp i den personliga sfären att någon på ett litet avstånd hostar mot ens ansikte – särskilt under rådande förhållanden med pågående smittspridning av Coronaviruset i Stockholm”, står det.

I en så kallad skiljaktig mening motsätter sig en nämndeman bedömningen att brottet är en tillräcklig allvarlig kränkning för att motivera skadestånd till biljettkontrollanten.

Domen kan överklagas till Svea hovrätt.

Carolin Evander, ombudsman på Seko Stockholm, med ansvar för bland annat spårtrafik, tycker domen är viktig:

– Det är alltid bra att rättsväsendet är på våra medlemmars sida eftersom de är väldigt utsatta. Det gäller inte bara biljettkontrollanter, utan alla som jobbar inom kollektivtrafiken. De är att betrakta som tjänstemän i sitt yrkesutövande, det är viktigt att samhället markerar att man inte kan bete sig hursomhelst.

Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.