Trump stoppade regler som skulle skydda vårdanställda
Efter svininfluensan började amerikanska myndigheter skissa på regler för att skydda vårdanställda från virus. Men det satte president Donald Trump punkt för.
Senaste gången världen drabbades av en pandemi var 2009 då svininfluensan härjade.
I USA smittades dussintals vårdanställda. Efter att utbrottet bedarrat konstaterade arbetsmiljömyndigheten OSHA att yrkesgruppen behövde bättre skydd.
Ett färdigt lagförslag utarbetades. OSHA ville att vårdföretag skulle bli skyldiga att inrätta rutiner för hur ett utbrott av droppsmitta, som coronaviruset, skulle hanteras.
Men det stoppades av president Donald Trumps regering, avslöjar public service-bolaget NPR.
– Om den regeln hade trätt i kraft så skulle varje sjukhus, varje äldreboende, i praktiken varit tvungna att ha en plan där de garanterade att de hade tillräckligt många respiratorer och var förberedda på den här typen av pandemi, säger David Michaels, som ledde OSHA fram till januari 2017.
Det grannlaga arbetet med de nya arbetsmiljöreglerna tog sex år.
2016 fanns ett färdigt förslag som den dåvarande presidenten Barack Obamas regering planerade att införa nästkommande år.
Men däremellan kom ett presidentval.
Trumps regering slopade omgående förslaget.
Enligt NPR handlade beslutet inte om innehållet utan om en generell ambition att minska näringslivets regelbörda.
– Tidigare i år satte vi ett mål om noll nya administrativa kostnader för den amerikanska ekonomin. Som ett resultat har den oändliga tillväxten av byråkrati i USA plötsligt och vackert tvärbromsat, sade presidenten i december 2017.
Enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC har drygt 62 000 vårdanställda hittills smittats av coronaviruset. Minst 291 har dött.
Den tidigare OSHA-chefen David Michaels menar att läget kunde sett annorlunda ut om de nya reglerna – framtagna just för att skydda mot en större och dödliga pandemi – hade antagits.
– Föreskrifterna om smittsamma sjukdomar lades på is. Arbetet stoppades, säger han till NPR.