Ikea i Israel gav miljoner till ministerns sekt – fick hålla öppet
Många höjde på ögonbrynen när Ikea i Israel fick öppna trots att landets köpcentrum fortfarande tvingas hålla coronastängt. Nu avslöjar dagstidningen Haaretz att företagets israeliska ägare skänkt stora summor till den religiösa sekt som hälsoministern Yaakov Litzman tillhör.
I mitten av april fick Ikea myndigheternas tillstånd att öppna sina varuhus i Israel. Beslutet väckte visst uppseende eftersom köpcentrum fortfarande tvingades hålla stängt för att minska smittspridning.
Till saken hör att enskilda butiker, av rädsla för trängsel, var de första som tvingades stänga. Men då lyckades Ikea hålla öppet genom att argumentera för att deras varuhus på grund av storleken skulle betraktas som just köpcentrum.
När regeringen i början av mars tillät viss handel att öppna igen började den med mindre butiker inom vissa branscher. Då lyckades Ikea plötsligt bli omklassificerat som ”möbelaffär”.
Sammanlagt har företaget genom förmånliga myndighetsbeslut kunnat hålla öppet flera veckor längre, och därmed förlorat mindre i omsättning.
Nu avslöjar dagstidningen Haaretz att Ikeas israeliska ägare skänkt stora summor till den religiösa sekt som hälsoministern Yaakov Litzman tillhör.
Under de senaste åren har ägarna Shulam Fisher och Matthew Bronfman donerat 3,9 miljoner shekel, motsvarande närmare elva miljoner kronor, till den chassidiska sammanslutningen Ger.
Yaakov Litzman, som utöver sin roll i regeringen leder det ultraortodoxa partiet Agudat Yisrael, är en ledande figur inom Ger och accepterade posten som hälsominister först efter att sektens ledning gett sin välsignelse.
Hälsoministern förnekar att Ikea har fått specialbehandling till följd av donationerna.
”Det finns ingen koppling mellan Fisher och Litzman och försök att konstruera en sådan under ett nödläge är cyniska och okunniga”, skriver Litzmans kansli i en kommentar till Haaretz.
Även Ikea dementerar.
”Vi avvisar kraftfullt alla påståenden om att vi utövade någon form av påtryckningar. Det säger sig självt att Ikea följer den israeliska regeringens riktlinjer och hälsodepartementets regler”, skriver företaget.
Fakta: Ikea i Israel
Ikea i Israel drivs som ett franchise, etablerade sig 2001 och är i dag den största aktören inom möbelsektorn.
Företagets fyra varuhus hade i fjol fyra miljoner besökare och omsättningen uppgick till 1,3 miljarder shekel, motsvarande 3,6 miljarder kronor.
Ikea har blivit en favorit hos den grupp som Haaretz kallar ”ultraortodoxa shoppare”. Ikea håller stängt under sabbaten, dess restauranger följer strikta kosherregler och varje varuhus har en egen synagoga.
Källa: Haaretz