Pressfriheten hotas av coronakrisen
I fjol minskade pressfriheten på många håll i världen. Och hittills i år har situationen förvärrats.
– Coronapandemin belyser vilka som är pressfrihetens fiender, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.
Under 2019 skedde en knapp försämring av pressfriheten globalt, visar Reportar utan gränsers årliga rapport som lanserades i dag.
Men jämfört med för bara några år sedan har situationen för journalister försvårats rejält. De kommande åren kan bli avgörande för hur den fria journalistiken utvecklas på sikt, menar organisationen.
Hoten kommer från auktoritära makthavare, minskade annonsintäkter, samt hot och desinformation på nätet.
Rapporten speglar däremot inte vad som händer just nu och Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, är mycket bekymrad över hur pressfriheten inskränks under coronapandemin.
– I länder som Indien, El Salvador, Filippinerna och Zimbabwe så grips journalister för att de rapporterar om effekterna av karantän. Irak kastade ut reportrar från nyhetsbyrån Reuters för att de granskade landets strategi under krisen.
Reportrar utan gränser har lanserat ett verktyg som heter Tracker 19 i vilket journalister kan rapportera in övergrepp under spridningen av covid-19.
– Vi ser tendenser på att auktoritära regimer använder pandemin för att tysta kritiska journalister och detta passerar tyvärr obemärkt förbi, säger Erik Halkjaer.
I årets pressfrihetsindex halkar Sverige ned för andra året i rad och är nu på fjärdeplats, något som bland annat kopplas till hot och trakasserier på sociala medier.
Erik Halkjaer tror inte att coronakrisen påverkar den fria journalistiken i Sverige.
– Vi kan granska Folkhälsomyndigheten, kritisera Anders Tegnell och vi bjuds fortfarande in på pressträffar. Men så ser det inte ut på många håll i till exempel Europa.
Det land som tappat flest placeringar i 2019 års pressfrihetsindex är Haiti där journalister utsatts för riktade attacker under snart två år av protester.
De andra två stora tappen står två länder i Afrika för, Komorerna och Benin.
Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex
Indexet mäter nivån av mediefrihet i 180 länder och territorier och beaktar, förutom övergrepp som hot, gripanden och mord, faktorer som mediepluralism, oberoende, miljö, självcensur, juridiskt ramverk, transparens och infrastruktur. Indexet bedömer inte regeringens politik.
Länderna som toppar listan 2020
(Inom parentes placering 2019)
1. Norge (1)
2. Finland (2)
3. Danmark (5)
4. Sverige (3)
5. Nederländerna (4)
6. Jamaica (8)
7. Costa Rica (10)
8. Schweiz (6)
9. Nya Zeeland (7)
10. Portugal (12)
Länderna med sämst pressfrihet 2020
171. Kuba (169)
172. Laos (171)
173. Iran (170)
174. Syrien (174)
175. Vietnam (176)
176. Djibouti (173)
177. Kina (177)
178. Eritrea (178)
179. Turkmenistan (180)
180. Nordkorea (179)