Coronaepidemin har sina konsekvenser för kulturen. I går meddelade inte bara rollspelskonventet Gothcon i Göteborg, som funnits sedan 1977, att man ställer in.

Så även Umeås stora litteratursammankomst Littfest som skulle ägt rum i helgen. En slutsåld internationell festival som drar författare och besökare från hela världen får nu avboka sina lokaler och erbjuda återbetalning av biljetter till besökarna med en dags varsel. 

Även företaget Aureum Life meddelade igår att man ställer in sitt planerade evenemang Cannabis i Fokus som skulle ha hållits i Grand Hotels vinterträdgård i april.

Aerum Life är ett företag som inriktar sig på cannabis för medicinskt bruk.

Och trots att detta än så länge, stort sett, inte är lagligt i Sverige säger sig företaget ”växa så det knakar”. 

Aereum Life gjorde sig ett namn när man sökte 20 cannabisodlare via arbetsförmedlingens hemsida i januari. Kvalifikationskrav: ”ett brinnande intresse för att odla medicinsk cannabis”.

Man planerar att utöka till 400 anställda de kommande tre åren och på deras hemsida får vi veta vad de söker: ”Vi tror att du är motiverad, energisk och alltid gör det där lilla extra. För att passa in i teamet är du en lagspelare, men klarar av att fatta egna beslut och ta egna initiativ. Givetvis tycker du också att det är spännande att arbeta med medicinsk cannabis.”

Vilket, förutom möjligen det sista, inte är de lättaste kraven i intressegruppen. 

”Hos oss kommer du att driva utvecklingen inom en grön näring.” konstaterar Aereum Life.

Men nu tycks alltså coronaviruset ha skördat sitt första offer i cannabisodlarsegmentet. 

I februari meddelade en jublande evenemangssida för Cannabis i Fokus på Facebook att man bokat självaste Robert Aschberg som debattledare. I dag är evenemanget inställt. 

Arrangören hade räknat med 2 800 gäster. Trots att man inte verkar ha sålt biljetter utan enbart tagit in intresseanmälningar.

Vad som faktiskt skulle hända under evenemanget var, förutom ett trettiotal företagspresentationer från verksamheter som Oboya Culture och Nordisk Hampa, även det i viss mån höljt i dimma. 

Planerade gäster var, bland annat, Fred Nyberg, professor i beroendeforskning, skådespelaren och medicinsk cannabis-förespråkaren Michael J Fox samt rapparen Frej Larsson.