Kock jobbade ihjäl sig – 250 timmar övertid per månad
En japansk kock jobbade nästan dygnet runt på en Michelinkrog i Osaka. 33 år gammal dog han i en hjärnblödning. Nu tvingas restaurangen betala miljonskadestånd.
Det var under åren 2009-2014 som mannen arbetade på restaurangen. Hans arbetsdagar började klockan 8 på morgonen och varade ända in på sena natten.
Ibland fick han heller ingen ledig dag i veckan, rapporterar japanska tidningen The Mainichi.
Nu har en domstol i Osaka slagit fast att det var det övertidsarbetet, dålig sömn och stress som resulterade i den hjärnblödning han dog av 2014.
Efter hans död lämnade mannens familj in en stämningsansökan mot restaurangen.
Familjen menade att restaurangen inte tagit hänsyn till hans välmående.
Enligt domstolen i Osaka fick mannen inte ledigt från restaurangen trots att han klagade på att han inte mådde bra.
Restaurangen döms att betala skadestånd om drygt 7,4 miljoner kronor till mannens familj.
Att dö från överarbete är så vanligt i Japan att det finns ett ord för det – karoshi. Mellan 100 och 200 dödsfall klassificeras årligen som karoshi.
I fjol trädde landets första arbetstidslagstiftning i kraft.
Tillåten övertid begränsades till 45 timmar per månad och totalt 360 timmar per år, eller upp till 100 timmar i max sex månader vid tillfälliga arbetstoppar.