Nästan 30 procent av utbetalade ärenden av tillfällig föräldrapenning innehåller felaktigheter som i sin tur kan innebära felaktiga utbetalningar.

Det konstaterar Försäkringskassan i en intervju med TT och vill nu se en lagändring för att minska fusket med inrapporterad vab.

Lagändringen går ut på myndigheten ska få tillgång till arbetsgivarens uppgifter kring om anställda har vabbat eller inte. Frånvaro föreslås skickas in månadsvis till Skatteverket, vilket skulle effektivisera FK:s arbete markant.

– Det skulle ge oss bättre förutsättningar att hitta de som systematiskt missbrukar försäkringen vecka ut och vecka in och använder tillfällig föräldrapenning samtidigt som man jobbar, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson till TT.

En ny lag ska dock inte innebära något merarbete för den anställde som vabbar.