Lita aldrig på moderatpopulister som låtsas driva S-politik
Det borde vara S – inte M – som äger frågan om vinster i välfärden, skriver Arbetets ledarskribent.
Vem som uttalar sig så kritiskt om friskolors vinster? Det låter onekligen som vilken politiker på vänsterkanten som helst.
Men detta är faktiskt Muf:s ordförande Benjamin Doussa i en debattartikel i Aftonbladet nyligen.
Att Moderaterna har varit förespråkare för en marknadisering av välfärden är inget att hymla med.
Inte heller att de varit drivande i det system som fortfarande råder där skattemedel göder friskolor och vårdföretag. Det är snarare något partiet varit stolta över.
Det är i Moderatledda kommuner och regioner som privata välfärdsaktörer givits företräde framför kommunala och där de ojämlikhetsskapande vårdvalen införts som flitigast.
Så varför gör Muf såhär? Varför går de emot Moderaternas egna politik?
Det låter konstigt, men egentligen är det helt logiskt.
Till att börja med måste det som nu sker ses i ljuset av det ändrade politiska landskapet. Alliansen är död och Moderaterna kastar nu gladeligen alla centerpartisktiska och folkpartisktiska käpphästar i elden.
För är det något som Liberalerna och Centerpartiet vurmat för mer än Moderaterna så är det den teoretiska fixeringen vid marknadens magiska egenskaper som trots decennier av verksamhet ännu inte visat resultat.
Men medan den tokliberala besattheten hos mittenpartierna fortsätter har Moderaterna under senare tid vandrat åt höger. Liberalismen är inte längre lika viktigt för det numera konservativa bakåtsträvande M.
I stället är siktet inställt på maktövertagande med sina nyvunna ultrahögervänner. Att genom en högerpopulistisk Trump-efterapning bilda regering med det lika högerpopulistiska KD och det antidemokratiska SD.
Därför är det ingen slump att det är Moderaternas ungdomsförbund som tar det här steget och säger sig värna den lilla människan.
De använder precis samma taktik som SD som låtsas stå för arbetares rättigheter och KD som säger sig vara det enda vårdpartiet.
Liksom tidigare är det från Muf som moderata galna testballonger skickas upp för att se vilken riktning partiet ska ta.
Egentligen är det mest anmärkningsvärda med utspelet att det så tydligt visar hur frågan om vinster i välfärden aldrig riktigt tagits på tillräckligt stort allvar av Socialdemokraterna.
Även om kritiken har varit massiv inom S, och trots kongressbeslut och Repalu-utredning har partiet aldrig fullt ut agerat för att förbjuda det som Doussa nu påtalar.
Och självklart finns förklaringar till detta, att S regerat i minoritet är en.
Men samtidigt är det djupt olyckligt att frågan är så död inom S att Moderaterna såhär fräckt kan sno den framför ögonen på väldigt många privatiseringskritiska socialdemokrater.
För det väljarna vet är att när Moderaterna pratar om politiska reformer – då genomför partiet dem så fort som möjligt. De håller sina vallöften.
Därför sålde de ut välfärden så fort de fick chansen efter valet 2006 i samma veva som de avreglerade arbetsmarknaden.
Därför har privatiseringsexperiment avlöst varandra i regioner och kommuner, därför har hyresrätter har sålts ut. Under några fåtal år mellan 2006-2014 lyckades de omvandla samhället i enlighet med Alliansens nyliberala paradigm.
När sedan Socialdemokraterna återfick makten 2014 var samhällsomvandlingen ett faktum. Men handen på hjärtat, ambitionen fanns aldrig att försöka återgå till tiden före Reinfeldt. Att återgå till ett socialdemokratiskt samhälle.
Såhär i efterhand var det olyckligt att S inte tydligare försökte driva på för en återgång till det Reinfeldt förstörtde.
För detta icke-ägande av socialdemokratiska frågor av Socialdemokraterna, att de aldrig gjort allvar i att ta bort vinster i välfärden, gör att det nu finns utrymme för M att ta över rodret i sådana frågor.
Frågan om ett vinsttak i välfärden kan därmed bli något moderater börjar driva mer hårdnackat än socialdemokrater någonsin gjort.
Men att M börjar driva S-politik, är det problematiskt, kan man undra? Är det inte bra om fler inser att marknadiseringen av välfärden måste begränsas?
I sak är det självklart bra att frågan lyfts och att stödet breddas. Men för Moderaterna handlar det inte om någon ny politisk inriktning. Detta måste vi genomskåda.
Moderaternas spelade omsorg i frågor som traditionellt är vänster är enbart ett försökt att nå nya väljare.
Ett populistiskt spel där sakfrågor spelar mindre roll än röstmaximering. Precis i samma anda som SD och KD gör för att gemensamt vinna makten vid nästa val.
Därför får vi inte låta Moderaterna ta över frågan om vinster i välfärden.
Och därför måste Socialdemokraterna stå upp för riktig socialdemokratisk politik och stenhårt våga driva kontroversiella frågor som vintsförbud i välfärden.
Socialdemokraterna får inte ge walk-over till högerpopulister som fejkar S-politik.