Högerradikala partier fiskar röster hos arbetare
Genom att förneka klimatförändringarna försöker högerradikala partier vinna stöd bland arbetare. Tyska AFD fiskar efter röster utanför kolkraftverk och gruvor.
MADRID. Det går inte att stoppa klimatförändringarna utan demokrati och fokus på mänskliga rättigheter.
Det är budskapet från fackliga representanter på klimattoppmötet i Madrid.
Frederik Moch, chef för industripolitik på den tyska fackliga centralorganisationen DGB, är oroad.
Högerradikala partiet Alternativ för Tyskland, AFD, fick ökat stöd i delstatsvalen i höstas och lockar nu fler röster bland DBG:s medlemmar än övriga partier.
– Först fokuserade de på migrationen. Nu på klimatkrisen. De söker upp våra medlemmar utanför gruvor och kolkraftverk och övertygar dem om att jobben ska vara kvar och att klimatförändringarna inte existerar, säger Frederik Moch.
DGB består av åtta fackförbund och representerar 6,6 miljoner arbetare.
Frederik Moch deltar i ett panelsamtal som anordnas av Just transition centre, världsfackets initiativ för en schysst omställning.
Han håller upp två flygblad som partiet delat ut vid arbetsplatser inom bil- och kolindustrin.
På ett papper står att de inte vill förbjuda bilar som drivs med fossilt bränsle och att de ska sluta subventionera elbilar.
– De ger enkla svar till våra medlemmar. Och om vi inte har realistiska svar på hur vi ska ställa om jobben för att möta klimatkrisen kan vi inte övertyga arbetare.
I Spanien blev nationalistiska Vox tredje största parti i valet i början av november. Även Vox är starkt emot att driva en politik som gynnar klimatet.
– Högerextremister har lyckats övertyga arbetare under en lång period av åtstramningspolitik och reformer på arbetsmarknaden, säger Ana García de la Torre, ansvarig för hälsa- och miljöfrågor på spanska centralorganisationen UGT.
Ana García de la Torre poängterar också att facken måste bli tydligare i sin kommunikation och visa på alternativ för att gynna klimatomställningen.
– Det går inte att kämpa mot klimatförändringarna utan att minska ojämlikheter.
Från Chile, där klimattoppmötet skulle ha hållits, kommer Tamara Muñoz.
Hon är internationell sekreterare för centralorganisationen CUT och en av flera fackliga ledare som gripits av polis under höstens protester i Chile.
– I Chile måste mänskliga rättigheter gå först. För en schysst omställning krävs också en annan social och ekonomisk politik, säger Tamara Muñoz.
– Det finns få priviligerade som gynnas av nuvarande politik . Det måste till en förändring så att också arbetare gynnas.