Tung industri får klimatstöd för att klara jobben
Sverige förbereder ingen nationell handlingsplan för en schysst omställning. Däremot ska bolag med stora utsläpp få ekonomiskt stöd till 2040 för att värna om jobben.
Miljö – och klimatminister Isabella Lövin (MP) har anlänt till klimatmötet i Madrid.
Andra veckan på toppmötet gäller det att flytta fram positionerna; första veckan gick det trögt.
På en pressträff i det svenska delegationsrummet poängterar Isabella Lövin att det handlar om att övertyga både statliga och privata bolag om att det krävs en grön omställning.
– 30 procent av de globala utsläppen kommer från den tunga industrin. Vi behöver få ägarna från de här industrierna att vilja göra omställningen. Det kommer att göra skillnad på riktigt.
För att pressa industrierna försöker många länder införa nya klimatlagar som ska fungera både som piska och morot.
Men många oroar sig för att en grön omställning ska innebära att jobb försvinner. Två globala initiativ som ska värna jobben har tagits fram.
Under fjolårets klimatmöte i Polen skrev Sverige under en deklaration om schysst omställning. Samma sak i september, då ”Climate action for jobs initiative” lanserades under FN:s klimatmöte i New York.
– Vi har skrivit under på principerna att vi behöver en rättvis omställning. Men vi har inte åtagit oss att ta fram en specifik handlingsplan, säger Isabella Lövin och fortsätter:
– För vissa ekonomier, där man är extremt beroende av till exempel olja och kol, finns det förstås en nödvändighet att ha en plan och där kan vi behöva stötta.
Fler än 20 000 jobbar i de svenska bolag som släpper ut mest koldioxid. Isabella Lövin är övertygad om att fack, stat och arbetsgivare måste samarbeta för att klara av omställningen.
– Jag tror inte att något företag ska räkna med att drivas på samma sätt som i dag för all framtid. Vi måste förstås anpassa oss efter ny teknologi och digitalisering och efterfrågan i världen.
Det är bråttom om vi ska nå klimatmålet, för Sveriges del också. Kan LKAB och SSAB med flera fortsätta precis som nu kommande tio år?
– SSAB har tidigarelagt sina planer på det första fossilfria verket i Oxelösund med två år. Vi måste ge ett långsiktigt stöd till industrierna så att de klarar att göra tekniksprången och det gör vi inom plattformen Fossilfritt Sverige, säger Isabella Lövin.
Fram till år 2022 satsar regeringen 600 miljoner kronor om året på att stötta industrins omställning till fossilfrihet, genom det så kallade Industriklivet.
– Och vi planerar att fortsätta med det här till 2040. På så sätt kan arbetstillfällen vara kvar i Luleå till exempel. Där bygger nu SSAB en anläggning som kan producera kolfritt stål kommande år. Det välkomnas enormt.