Om du skadas på jobbet

Om du råkar ut för en olycka eller skadar dig på jobbet kan du få extra pengar från den avtalade arbetsskade­försäkringen (TFA). Den gäller också vid arbetssjukdom och olyckor på väg till eller från jobbet.

Du kan få ersättning för kostnader, inkomstförlust (förutom vid färdolycksfall), sveda och värk samt ärr och bestående men.

Anmäl genast till din arbetsgivare och kontakta skyddsombud om du skadas på jobbet. Skadan ska också anmälas till Försäkringskassan och Afa försäkring, som även ser till att en annan avtalsförsäkring betalar in till avtalspensionen. 

Om du blir sjuk

När du varit sjuk längre än arbetsgivaren betalar sjuklön, vilket är 14 dagar för privatanställda och 90 dagar för offentligt anställda, kan du få pengar från en avtalad sjukförsäkring (AGS).

Det gäller dock bara om du också får ersättning från Försäkringskassan. Beloppen varierar men ligger ofta runt 12 procent av sjukpenningen. Du måste ha jobbat hos arbetsgivare med kollektivavtal i 90 dagar för att ta del av försäkringen. 

Anmäl sjukdomen till Afa, som också fixar tjänstepensions­inbetalningarna. 

Om du får barn

Är du privat- eller kooperativt anställd arbetare kan du få föräldra­penningtillägg (FPT). Det innebär att du totalt får ut runt 90 procent av din lön under föräldraledigheten.

Tillägget betalas ut i som mest 180 dagar i en sammanhållen period. Du måste ha jobbat i företag med kollektivavtal minst tolv månader de senaste fyra åren för att få del av FPT. Du ska själv anmäla till Afa och får då också fortsatt tjänstepension under ledigheten. 

Är du offentligt anställd? Då har du ofta liknande tillägg i kollektiv­avtalet. Kolla med facket vad som gäller. 

Om du förlorar jobbet

Har du fyllt 40, är privatanställd arbetare och förlorar jobbet på grund av arbetsbrist kan du få pengar från avtalsförsäkringen AGB. Den ger ett engångsbelopp på mellan 35 736 och 51 972 kronor, beroende på din ålder och hur länge du arbetat.

För att få ersättningen ska du ha varit anställd hos arbetsgivare med försäkringen i 50 månader under de senaste fem åren.

Offentligt anställda kan i stället få a-kasseutfyllnad från Omställningsfonden. Som mest upp till 80 procent av lönen.

Om du dör

Om det värsta skulle hända och du skulle dö innan du går i pension får dina anhöriga ett engångsbelopp från din avtalade grupplivförsäkring (TGL).

Beloppet varierar från 23 250 till 279 000 beroende på hur gammal du blev och hur mycket du jobbat. Barn upp till 21 år (20 år för offentligt anställda) kan också få en extra ersättning på mellan 23 250 och 93 000 kronor.

Försäkringen ger även begravningshjälp på 23 250 kronor. 

Guldkant på äldre dar

Tjänstepensionen är den allra viktigaste avtalsförsäkringen för de flesta. Den ger många tusenlappar extra i pension varje månad för den som omfattats av kollektivavtal större delen av sitt arbetsliv. 

Arbetsgivare som inte tecknat kollektivavtal har ingen skyldighet att betala in tjänstepension till sina anställda. Vissa gör det, andra inte.

Grädden på moset

Om du är medlem i facket kan du också omfattas av ett antal medlemsförsäkringar. Vilka de är varierar mellan förbunden men olycksfallsförsäkring, hemförsäkring, barnförsäkring och inkomstförsäkring är några exempel. 

En del ingår i medlemskapet medan andra måste köpas till. Kolla med ditt fack vad som gäller dig.

Fotnot: Avtalsförsäkringarna ovan gäller dem som arbetar hos arbetsgivare som omfattas av kollektivavtal med LO-förbund. Uppgifterna är inte fullständiga och försäkringarna och deras namn skiljer sig delvis åt beroende på om du är privat-, kooperativ- eller offentliganställd. Kontakta ditt förbund för att få veta vad som gäller dig. Alla belopp gäller 2019.  

Vilken är de vanligaste frågorna om avtalsförsäkringar?

Dzeraldina Eriksson försäkringsinformatör på Ikea i Karlstad, Handels

– Många undrar vad man ska göra när man är sjukskriven, och missar att anmäla till Afa på dag 15. Som tur är kan man få pengarna ändå retroaktivt.

– Jag får också frågor om de extra tio procenten till föräldralediga, som man ska anmäla till Afa för att få. Jag tycker att vi fackliga borde skicka ett vykort eller sms till alla någon gång om året och påminna om att försäkringarna finns. Det viktigaste är att långtidssjukskrivna anmäler till Afa, annars missar de mycket pengar.

Ann-Gerd Milton försäkringsinformatör på AC Floby, IF Metall

– Mycket handlar om medlemsförsäkringar och då främst om fritidsförsäkringen vid olycksfall. Folk vill veta om de kan få ersättning och hur de anmäler. Det är också en del frågor om sjuk- och efterlevandeförsäkring.

– Mitt viktigaste tips i försäkringsfrågor är att man ska vända sig till sin klubb eller avdelning om man har frågor. Då kan man få hjälp så att man får de ersättningar man kan ha rätt till.

Fredrik Strand försäkringsinformatör på Expedit AB i Nässjö, försäkringsansvarig för GS avdelning 5

– När jag åker runt och håller försäkringsinformationer är det mycket frågor om sjukförsäkringen. Många tror fortfarande att du alltid får pengar från Försäkringskassan om du blir sjukskriven, men så funkar det ju inte.

– Unga frågar också om föräldrapenningtillägget och premiebefrielsen. Många missar att de kan få pensionsinbetalningar under föräldraledigheten om de anmäler det.

– Mitt bästa tips är att gå in på Afa och läsa vad som gäller. Eller fråga facket. Våga fråga. Ingen fråga är för dum.

Klicka här för att ladda ned Verktygslådan som PDF för att skriva ut och sätta upp på väggen.